Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötvenpercesre tervezik a Bush-Gyurcsány találkozót

Létrehozva: 2005. szeptember 30.
Módosítás: 2005. szeptember 30.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Várhatóan a vízummentességről is tárgyal jövő pénteken George Bush amerikai elnök és Gyurcsány Ferenc. A washingtoni magyar nagykövet szerint az élénkülő érdeklődést jelzi, hogy a találkozót csaknem egyórásra tervezik.
A magyar kormányfő a jövő héten négynapos látogatást tesz az Egyesült Államokban - amelynek állomásai New York, majd Washington lesznek -, és pénteken a Fehér Házban találkozik George Bush amerikai elnökkel.
Az utóbbi három évben ez lesz a harmadik miniszterelnöki látogatás Magyarországról, és a felek nyugtázhatják a 2002-es kormányfői vizit óta bővülő együttműködést, amely a jó kapcsolatok szükséges, de nem elégséges feltételét jelentő biztonságpolitikán túl egyebek között kiterjed a technológia és az egészségügy területére is - emelte ki Simonyi András nagykövet csütörtökön magyar újságíróknak tartott tájékoztatóján.
Gyurcsány Ferencet elkíséri Somogyi Ferenc külügyminiszter, Kóka János gazdasági miniszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Kovács Kálmán informatikai miniszter is.
Előrelépés az egészségügyi kapcsolatokban
A látogatás tárgyalási témáiról szólva a nagykövet hangsúlyozta, hogy jelentős előrelépés történt az egészségügyi kapcsolatokban, a gyakorlatilag csaknem teljesen privatizált amerikai és a csaknem teljesen állami magyar egészségügy együttműködésének kiemelt területe lett a rák-, és szívbetegség-megelőzés.
Ennek ugyanúgy lökést adhat a kormányfői látogatás, mint a gazdasági együttműködésnek, amely a csúcstechnológia és a biotechnológia felé mozdult el. A magyarországi közvetlen beruházások jelentős része Amerikából érkezik - mondta a nagykövet.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki elődjeinél hosszabb, ötvenpercesre előirányzott találkozója George Bush elnökkel Simonyi András szerint az amerikai érdeklődés fokát jelzi. A két ország eljutott oda, hogy az ilyen szintű találkozón már nem csak leltárt készítenek a kapcsolatokról, de megbeszélik a világ dolgait is.
A vízummentesség is szóba kerül
Az amerikaiak felfigyeltek arra, hogy Magyarország szeretné kivenni részét a demokráciaépítés Washingtonban kiemelten fontosnak tekintett feladatából, illetve arra, hogy Budapesten létrehozták a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központját (ICDT).
Az egyetlen nyitott ügy, a vízummentesség kérdése is szóba kerül a fehér házi találkozón. Most az amerikai elnök által a közép-európai és balti országok számára Pozsonyban meghirdetett útitervnek az egyes országokra való lebontását, a konkrét feltételek és időrend meghatározását kell elérni.
A könnyítések és a 2005-ös báziséven induló statisztikai szigor egyszerre történő alkalmazása elvezethet a vízumkényszer megszüntetésének konkrét felvetéséhez. Magyarország azt szeretné, ha minden országot egyéni alapon, érdemei szerint ítélne meg Washington - hangsúlyozta Simonyi András.
Ugrás vissza Ugrás vissza...