Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Amerikában tárgyal a kormányfő

Létrehozva: 2005. október 4.
Módosítás: 2005. október 4.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A honvédelmi miniszter szerint Gyurcsány Ferenc amerikai látogatása elismerés Magyarország mint kiszámítható szövetséges részére. A magyar delegáció tárgyalásai jelentősen hozzájárulhatnak a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítéséhez is.

A gazdasági és politikai kapcsolatok élénkítésére is fel kívánja használni a kormány a miniszterelnök és a magyar delegáció amerikai látogatását. Gyurcsány Ferenc kedd délután indul az Amerikai Egyesült Államokba, ahol George Bush amerikai elnökkel és Kofi Annan ENSZ-főtitkárral találkozik.
A látogatás kapcsán Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elmondta, a meghívás elismerése annak, hogy Magyarország az elmúlt évben kiszámítható szövetséges és jó politikai partner volt az Egyesült Államok számára. A miniszter elmondta, a látogatás célja a gazdasági és a politikai kapcsolatok erősítése, hiszen mint fogalmazott, Magyarországnak szüksége van Amerikára mint partnerre ahhoz, hogy felzárkózzon az Európai Unió tagállamaihoz.
Kóka János gazdasági miniszter, valamint gazdasági szakértők olyan programokon vesznek részt, melyek célja a befektetői érdeklődés felkeltése - tette hozzá. Juhász Ferenc elmondta, Magyarország állandó, magas színvonalú jelenlétet vállal a felajánlott ezer katonával a NATO-hadműveletekhez, és az elmúlt hetekben megkezdte a nem használt, vállról indítható rakétafejek megsemmisítését is.
A miniszter szerint Magyarország kész részt venni a demokratikus újjáépítési folyamatokban, ezért nincs akadálya annak, hogy az Afganisztánban lévő magyar alakulatot bevonják a regionális újjáépítési csoport tevékenységébe. Juhász Ferenc kijelentette azt is, Magyarország nem készül további katonai felajánlással, de mint ahogy fogalmazott, ezt nem is várják el tőle.
Egyetértés a nyugdíjkorrekcióról
A kormány a nyugdíjas szervezetek képviseleteiből álló Idősügyi Tanács egyetértésével alakította ki és hirdette meg az ötéves nyugdíjkorrekciós programot - mondta el Korózs Lajos , a szociális tárca politikai államtitkára. A miniszterelnök által pénteken bejelentett program nyolc lépésben rendezi a legalacsonyabb nyugdíjból élők jövedelmét. Korózs Lajos hangsúlyozta, az intézkedéssel az Idősügyi Tanács valamennyi tagja - kilenc nyugdíjas szervezet 17 küldöttje - egyetértett, és segített a prioritások megfogalmazásában is.
A nyugdíjemelésekről bővebben itt olvashat, Korózs Lajos pedig október 5-én, szerdán 12 órától a Magyarország.hu-n válaszol a beérkező kérdésekre.
Módosulnak a román állampolgárok beutazásának feltételei
Várhatóan módosulnak a román állampolgárok Magyarországra utazásának október elsején életbe lépett új szabályai. Batiz András kormányszóvivő elmondta, a megnehezített ellenőrzések miatt csökkent a határátkelőkön a forgalom, Ártándnál 65 százalékkal lépték át kevesebben a határt. Lamperth Mónika belügyminiszter kedden telefonon egyeztetett román kollegájával, aki ígéretet tett arra, hogy az új intézkedést néhány napon belül hatályba lépteti - áll a belügyi tárca sajtóközleményében.
Ugrás vissza Ugrás vissza...