Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Amerikai vízummentesség: jóváhagyták az utolsó megállapodást

Cikk:

A kormány szerdán jóváhagyta az amerikai vízummentességi megállapodáshoz szükséges utolsó megállapodás szövegét. Az egyezmény aláírása után Magyarország a jövő év elejéig csatlakozhat a programhoz, amely több tízezer magyar utazását könnyíti majd meg.

Göncz Kinga külügyminiszter még múlt szerdán jelentette be, hogy megszületett a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodás szövege, így a jövő év elejétől várhatóan vízum nélkül utazhatnak a magyarok az Egyesült Államokba. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodásról ötpárti egyetértés van Magyarországon. A parlamenti pártok egyhangúlag támogatják a csatlakozást az amerikai vízummentességi programhoz.

Érzékeny személyes adatokat nem firtatnak

A megállapodás többszöri csúszás után jött létre. Először július végén, augusztus elején szerették volna aláírni, később szeptember 10-e volt a határidő. Az Egyesült Államok szerint az amerikai fél hibájából csúszott a megállapodás, a magyar külügyminisztériumi szakemberek pedig arról beszéltek, hogy tisztázni kellett, milyen adatokat cseréljen ki a két állam. A dokumentum korábbi tervezete szerint ugyanis Magyarországnak szenzitív személyes adatokat is ki kellett volna adnia az Egyesült Államoknak. A magyar fél kérésére azonban végül kivették a megállapodásból azt a pontot, hogy az egyének szexuális orientációjáról, politikai hovatartozásáról és szakszervezeti tagságáról is megossza egymással az információkat a két állam.

Hazánk ENSZ BT-tag lenne

Magyarország a 2012-2013-as évekre megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságát.

Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy Magyarország egyre aktívabban vesz részt az ENSZ különböző szerveinek munkájában. Így egyre több képviselője van New Yorkban, Genfben, Bécsben, Rómában és Párizsban, létszámukat pedig a következő években növelni szeretnék. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2012-2013-as tagságán kívül - ahol azerbajdzsáni, örmény és szlovén vetélytársakkal kell megküzdeni - Magyarország megpályázza az ENSZ Emberjogi Tanácsában való részvételt is.

Teljesültek a feltételek

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi megállapodáshoz, hogy aláírják a bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodást és tíz százalék alá kerül az elutasított vízumkérelmek aránya. Miután Magyarország teljesített minden feltételt, az amerikai adminisztráció dönt arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e a vízummentességi programhoz.

A vízummentességi programhoz csatlakozás előkészítéseként tavasszal Magyarország már megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a terroristagyanús emberek személyes adatainak cseréjéről. A két ország abban is megegyezett, hogy az elveszett útlevelek adatait is kicserélik egymással. A menetrend szerint tehát már csak a bűnügyi adatok cseréjéről kell aláírni a megállapodást.

Utazás előtt kötelező a regisztráció

Ténylegesen vízummentesen azután lehet majd utazni, hogy - a kísérleti időszak után - hivatalosan is elindul az úgynevezett elektronikus utasnyilvántartó rendszer. Az amerikai informatikai rendszert a tervek szerint 2009. január 12-től kell majd használniuk a vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárainak.

A program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak majd vízum nélkül az Egyesült Államokban, a munkavállalóknak és a diákoknak továbbra is kell majd vízumot kérniük. Az utazás előtt azonban a turistáknak is regisztrálniuk kell magukat, egy megadott internetes oldalon kell egy kérdőívet kitölteniük. Ez a programban részt vevő összes ország állampolgárainak kötelező lesz.

A budapesti amerikai nagykövetség adatai szerint egyre több magyar utazik az Egyesült Államokba. Tavaly a beutazók száma meghaladta a negyvenezret, amely ötezerrel több a 2006-os utasszámnál.

Ezzel párhuzamosan tavaly 24 500 magyar igényelt amerikai vízumot, döntő többségük meg is kapta. A tavalyi, októbertől szeptemberig tartó pénzügyi évben a visszautasított vízumkérelmek aránya valamivel meghaladta a tíz százalékot.

Huszonhét állam a „klub" tagja

Jelenleg 27 állam - Nyugat-Európa legtöbb országa, továbbá Ausztrália, Brunei, Japán, Új-Zéland és Szingapúr - polgárai utazhatnak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Washington idén nyolc állammal írt alá előzetes megállapodást a vízummentességi programhoz csatlakozásról. Magyarországnak, Szlovákiának, Csehországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, Máltának és Dél-Koreának azonos feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy csatlakozhassanak. Az EU új tagállamai közül eddig csak Szlovénia részese a programnak.

George Bush amerikai elnök tavaly augusztus elején írta alá a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról szóló törvényt, amely tartalmazza a vízummentesség kiterjesztésének lehetőségét. A jogszabályt a szenátus és a kongresszus is nagy többséggel elfogadta.

A vízummentességi programot 1986-ban hozták létre. Eredetileg az illegális bevándorlók kiszűrését szolgálta, az Egyesült Államokat ért 2001. szeptember 11-i terrormerényletek után azonban a hangsúly a biztonságra helyeződött át. A program keretében évente 15 millióan látogatnak az Egyesült Államokba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...