Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Január közepétől vízum nélkül lehet utazni az USA-ba

Cikk:

Magyarország és az Egyesült Államok megkötötte az amerikai vízummenteséghez szükséges utolsó megállapodást. A bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt April H. Foley nagykövet és Draskovics Tibor igazságügyi miniszter írta alá.

Az igazságügyi miniszter szerint a dokumentum aláírása nemcsak a könnyebb utazás miatt nagy lépés, hanem azért is, mert így a magyarok is egy biztonságosabb világban élhetnek.

- Minden ilyen egyezmény, amely lehetővé teszi, hogy eredményesebben harcoljunk azokkal, akik a biztonságunkat, a demokrácia alapintézményeit veszélyeztetik, fontos nekünk" - hangsúlyozta Draskovics Tibor.

A tárgyalások egyik döntő kérdése volt, hogy a nagyon szigorú magyar és a szintén szigorú európai adatvédelmi jogszabályoknak hogyan lehet megfelelni ilyen egyezménynél. Nagyon nehéz tárgyalások voltak: mind a két ország nagyon határozottan képviselte nemzeti érdekeit - mondta a miniszter.

Megfelel az alkotmányos követelményeknek

Az egyezmény minden tekintetben megfelel a magyar alkotmányos követelményeknek és megfelel az európai jogszabályoknak is. A megállapodás nem teszi ki semmilyen kockázatnak a magyar állampolgárokat az adatokkal összefüggésben - tette hozzá Draskovics Tibor.

April H. Foley amerikai nagykövet kiemelte, hogy a kétoldalú adatcsere-egyezménnyel mindkét ország biztonságosabbá válhat.

- Ez az egyezmény az utolsó lépés ahhoz, hogy szorosabbra fűzzük a két ország transzatlanti együttműködését. Ahogy a bűnözés egyre inkább nemzetközivé válik, a bűnüldözési együttműködésnek is nemzetközivé kell válnia, ez az egyetlen lehetőség, hogy megvédjük állampolgárainkat - mondta April H. Foley.

Garantálják az adatok biztonságát

A nagykövet kiemelte, hogy az amerikai kormány garantálja a megosztott adatok biztonságát. Az egyeztetésnél a felek nagy hangsúlyt helyeztek arra, hogy a megállapodás megfeleljen a magyar adatvédelmi szabályoknak - tette hozzá.

A megállapodás az egyik utolsó mérföldkő a vízummentességhez vezető úton. A két kormány együttműködésével aláírt egyezmény eredményeként biztos vagyok abban, hogy Magyarország csatlakozhat a vízummentességi programhoz a Bush-adminisztráció idején, azaz 2009. január 20-ig - hangsúlyozta a nagykövet.

- Ha minden kritériumot teljesít Magyarország, tehát az elutasítási ráta is tíz százalék alatt marad, akkor az amerikai elnök javaslata alapján - kongresszusi egyeztetéssel - léphet be az ország a vízummentességi programba - mondta April H. Foley.

Ugrás vissza Ugrás vissza...