Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vízumentesség: másodszor is elfogadták a bűnügyi egyezményt

Létrehozva: 2008. november 4.
Módosítás: 2008. november 4.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Az Országgyűlés hétfőn a bűnügyi nyilvántartási törvény módosítása után másodszor is ratifikálta az amerikai vízummentességhez szükséges, a bűnügyi adatok cseréjéről szóló egyezményt.

Másodszorra is ratifikálta az Országgyűlés az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodást. Az egyezményt október 1-jén kötötte meg az Egyesült Államok és Magyarország, a parlament pedig október 13-án ratifikálta, Sólyom László köztársasági elnök azonban egy hét múlva visszaküldte az Országgyűlésnek a dokumentumot azzal, hogy rendezze az ujjlenyomatok és DNS-minták nyilvántartásának hazai szabályait. Az Országgyűlés hétfőn úgy ratifikálta újra a kétoldalú egyezményt, hogy egyúttal módosította a bűnügyi nyilvántartási törvényt. Eszerint csak a büntetőeljárás alatt álló személyek - gyanúsítottak, vádlottak, elítéltek - adatai adhatók ki más országok részére. A törvényjavaslatot 360 igen szavazattal és 5 tartózkodással fogadták el a képviselők.

Draskovics Tibor igazságügyi miniszter kiemelte, hogy az 1999-es jogszabály ma már csak részben felel meg a hazai és a nemzetközi adatvédelmi követelményeknek. A nyilvántartás nem különíti el megfelelően a büntetőeljárás alatt állók és a bűncselekmények helyszínén a nem érintettek által otthagyott ujjnyomatokat. Draskovics szerint ezért szükség van a törvény teljes körű felülvizsgálatára és egy, a mai adatvédelmi és bűnüldözési követelményeket kielégítő bűnügyi nyilvántartási törvény, valamint egy ahhoz tartozó informatikai rendszer megalkotására. Ennek előkészítése már folyik, és a tervek szerint 2009 szeptemberében kerülhet az Országgyűlés elé.

Ismét megszavazták a kitüntetési törvényt

Az Országgyűlés ugyancsak szavazott a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló törvény, valamint a Kossuth-díjról és a Széchenyi-díjról szóló törvény módosításáról. A köztársasági elnök által visszaküldött törvényt a képviselők most 204 igen, 163 nem és 1 tartózkodással fogadták el. Draskovics Tibor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány tanulmányozta a köztársasági elnök felvetéseit, és arra jutott, hogy nem indokolt a ki nem hirdetett törvény korrekciója, illetve kiegészítése.

Ismertetése szerint a köztársasági elnök felvetette, hogy a törvényben szerepeljen: aki nem kíván kitüntetetté válni, az milyen eljárásban, hogyan rendelkezhet erről. Draskovitcs Tibor közölte: a törvény rendelkezik arról, hogy a köztársasági elnökhöz történő előterjesztést megelőzően az előterjesztő köteles tájékozódni arról, hogy a javasolt személy el kívánja-e fogadni a kitüntetést vagy sem. Ha erre a kérdésre nemmel válaszol, akkor az előterjesztő nem tesz javaslatot az adományozásra.

A kormány álláspontja szerint abban az esetben sincs szükség törvényi szabályozásra, ha valaki a neki adományozott kitüntetést mégsem kívánja átvenni. Hiszen - mint mondta - ilyenkor nem történik más, minthogy "nem megy teljesedésbe" a köztársasági elnök döntése, és mód van a határozat visszavonására.

Ugrás vissza Ugrás vissza...