Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A külügy üdvözli Barack Obama megválasztását

Cikk:

November 4-én a demokrata-párti Barack Obamát választották az Egyesült Államok 44. elnökének. A magyar Külügyminisztérium arra számít, hogy az USA kompromisszumos megoldásokat keres majd a nemzetközi kapcsolatokban, előtérbe helyezi a multilateralizmust és a nemzetközi stabilitást.

A magyar Külügyminisztérium üdvözli Barack Obama megválasztását - mondta Szelestey Lajos, a tárca szóvivője szerdán, miután a demokrata párti politikus lett az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke. Barack Obama a választási kampányában változást ígért, ami új távlatokat nyithat a nemzetközi kapcsolatokban - közölte a szóvivő, kiemelve ugyanakkor, hogy az amerikai értékrend aligha változik, ám várhatóan a hangsúlyok lesznek mások.

Továbbra is fontos marad az emberi jogok, a demokrácia, a piacgazdaság, a jogállamiság képviselete. Magyarország azt várja, hogy a nemzetközi kapcsolatokban az Egyesült Államok a kompromisszumokat, a megoldást keresi, előtérbe helyezi a multilateralizmust és a nemzetközi stabilitást, továbbá hogy folytatódik az Egyesült Államok és Európa együttműködése. A transzatlanti kooperációról szólva szóvivő rámutatott: a folytatásra ösztökéli mindkét felet a kialakult szoros gazdasági összefonódás, beleértve a pénzügyi válság következményeit is.

Szelestey Lajos emlékeztetett, hogy Göncz Kinga külügyminiszter szeptemberben Washingtonban tárgyalt Barack Obama külpolitikai tanácsadóival, tehát a kapcsolatfelvétel akkor megtörtént. A magyar diplomácia most azt figyeli, hogy kik lesznek kulcspozícióban az Obama-stábon belül, és amint lehet, felveszik velük a kapcsolatot.  A tervek szerint februárban, az amerikai magyar évad megnyitójára Göncz Kinga az Egyesült Államokba utazik. A szóvivő szerint ezt igyekeznek felhasználni arra, hogy a kapcsolatot közvetlenül is felvehessék az új adminisztrációval.

Göncz Kinga: történelmi eredmény

Történelmi eredményt hoztak az amerikai választások, először lesz az Egyesült Államoknak színes bőrű elnöke - mondta Göncz Kinga külügyminiszter szerdán. A tárcavezető szerint a demokrata Barack Obama multikulturális háttere, politikusi karizmája és a változás ígérete kapott nagy támogatást. Álláspontja szerint feltehetően nagyobb nyitottságra lehet számítani a párbeszédre, részben Kubával, Iránnal, továbbá Moszkva és Washington viszonyában is lesz vélhetően egyfajta változás. Fontosnak mondta a külügyminiszter, hogy az Egyesült Államok továbbra is figyeljen Európára, a Nyugat-Balkánra és természetesen Magyarországra is. Ma nagyon jók az amerikai-magyar kapcsolatok, és biztosak vagyunk benne, hogy ez ugyanígy folytatódik - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc levélben gratulált

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány és a magyar nép nevében hivatalos levélben gratulált Barack Obama győzelméhez az amerikai elnökválasztáson. A magyar-amerikai kapcsolatokat levelében sikertörténetnek nevezte a magyar kormányfő, aki a számos globális kihívás miatt is nagy várakozással néz a leendő amerikai elnökkel való együttműködés elé. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levelében reményét fejezte ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok leendő elnöke a közeljövőben Magyarországra látogat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...