Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Több mint 3200 magyar utazott vízum nélkül az USA-ba

Létrehozva: 2009. február 18.
Módosítás: 2009. február 18.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

November 17-e óta 3227 magyar állampolgár utazott be az Amerikai Egyesült Államokba vízum nélkül, az elektronikus utasregisztrációs rendszer (ESTA) által elfogadott regisztrációval.

Összesen 7049 magyar állampolgár jelentkezését hagyták jóvá az elektronikus utasregisztrációs rendszerben (ESTA) az amerikai biztonsági hatóságok február 4-ig bezárólag - mondta el Nemes Szabolcs washingtoni konzul. Az amerikai vízummentességi program kibővítésével tavaly november 17-e óta a magyarok is vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba, amihez azonban előzetesen, elektronikus úton engedélyért kell folyamodni az ESTA rendszerében. A washingtoni belbiztonsági minisztérium adatsora szerint ebben a bő két és fél hónapban - november 17. és február 4. között - 3227 magyar utazott be az országba vízum nélkül, jóváhagyott ESTA-regisztrációval.

A megszigorított - az előzetes utasregisztráció feltételével kiegészített - vízummentességi program előírásai január 12-től váltak egységesen kötelezővé a már korábban vízummentes státust élvező országok számára is (a programhoz újonnan csatlakozott államok első csoportja, köztük Magyarország esetében a szabályok már tavaly november 17. óta kötelezőek). Január 12. óta tehát elvben mind a 35 érintett ország polgárainak regisztráltatniuk kell magukat a beutazás előtt legalább 72 órával (kivéve az érvényes vízummal rendelkezőket).

Naponta ötvenezren regisztrálnak

A belbiztonsági tárca statisztikája szerint tavaly augusztus 1. óta - amikortól az ESTA rendszert önkéntes alapon már igénybe lehetett venni - az amerikai vízummentességet élvező 23 EU-országból összesen 1,77 millió ESTA-regisztrációt hagytak jóvá, 3068 jelentkező kérelmét utasították el. A magyar jelentkezések közül 48-at utasítottak el.

A vízummentességi program 35 országából naponta átlagosan 50 ezren kérnek regisztrációt. A jóváhagyási arány 99,55 százalékos, és a jelentkezők 98,44 százaléka szinte azonnal megkapja a jóváhagyást az on-line rendszerben.

A vízummentességi program keretében a külföldi turisták és üzletemberek legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak vízum nélkül az országban, a munkavállalóknak és a kint tanuló diákoknak továbbra is kell vízumot kérniük. Az ingyenes elektronikus regisztráció legfeljebb két évig érvényes.

Késik a kilépő utasok elektronikus regisztrációja

Bár a vízummentességi program szigorításáról és kibővítéséről szóló törvény előírja, az Egyesült Államok határvédelmi szervei még mindig nem építették ki az elektronikus utaskiléptetési rendszert. A belbiztonsági minisztériumból származó értesülés szerint a rendszer bevezetését idén nyárra tervezték, de a határidőt nem tudják tartani, a kilépő utasok regisztrálása így későbbre halasztódik. Az amerikai biztonsági hatóságoknak így továbbra sincsenek pontos adataik arról, hányan maradnak tartózkodási engedélyük lejárta után illegálisan az Egyesült Államokban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...