Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Befektetőkkel tárgyalt New Yorkban Bajnai Gordon

Cikk:

Befektetési bankok vezetőivel találkozott Bajnai Gordon miniszterelnök öt napos, hivatalos amerikai látogatásának első napján, vasárnap. A kormányfő hétfőn jelezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, hogy Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagságára pályázik 2012-13-ban.

Bajnai Gordon miniszterelnök ötnapos hivatalos látogatásra az Egyesült Államokba, New Yorkba utazott vasárnap az ENSZ-közgyűlésre. A delegáció tagja Balázs Péter külügyminiszter is. A magyar miniszterelnök helyi idő szerint vasárnap este befektetőkkel találkozott a Citibank által szervezett konferencián. A megbeszélésen több mint egy tucat jelentős befektető vett részt, köztük a JP Morgan és a Rockefeller elnök-vezérigazgatója, valamint a Citigroup elnöke - mondta el Budai Bernadett kormányszóvivő. A kormányfő tájékoztatást adott a magyar gazdaság helyzetéről, a válság hatásairól, a válságkezelő intézkedésekről és azok eredményeiről. A befektetők leginkább az EU-alapok felhasználásáról, különösen a Jeremie befektetési programról érdeklődtek.

A felek részletesen értékelték az ország versenyképességét, illetve lehetőségeit a válság elmúlása utáni időszakban - mondta a kormányszóvivő. A kormányfő a találkozón kifejtette, hogy a 2010-es választások után felálló kormánynak sem lesz sokkal nagyobb mozgástere, részben azért, mert az országnak teljesítenie kell azokat a mutatókat, amelyeket elvár tőle a nemzetközi befektető közösség. Másrészt a jelentős mennyiségű devizahitel miatt érzékeny politikai kérdés a forint árfolyama, ezért meg lesz kötve az új kormány keze.

ENSZ BT-tagságra pályázik Magyarország

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn New Yorkban jelezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, hogy Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagságára pályázik 2012-13-ban. A kormányfő elmondta, hogy Magyarország már több országgal tárgyalt ez ügyben, és további államokkal tervez egyeztetést. Magyarország utoljára 1992-93-ban volt a 15 tagú testület nem állandó tagja.

A miniszterelnök tájékoztatta az ENSZ-főtitkárt a magyar válságkezelő lépésekről. Ban Ki Mun teljes támogatásáról biztosította a válságkezelő intézkedések végigvitelében Magyarországot, egyúttal megköszönte az ország szerepvállalását a világszervezet békefenntartó műveleteiben.

Bajnai: Magyarország ismét Közép-Európa vezető gazdasága lehet

Magyarország visszatérhet oda, ahol a 90-es éves második felében volt, ismét Közép-Európa vezető gazdasága lehet - mondta Bajnai Gordon helyi idő szerint hétfő este New Yorkban, helyi magyarok előtt tartott előadásában. Magyarország most egy nagyon cselekvő, a válságból kifelé lábaló korszakát éli, megértette a válság üzenetét és ezzel a cselekvéssel szeretne ismét Európa és régió vezető, teljesítményére joggal büszke országa lenni - fogalmazott. A miniszterelnök szerint a következő kormánynak nagy felelőssége lesz abban, hogy végigvigye a „józan észen alapuló, takarékos és a fejlődésre tekintő" gazdaságpolitikát.

Magyarországon a jelek szerint érzékelhető fordulat történik ezekben a hetekben-hónapokban. A forint erősödött, az országcsőd-kockázati mutatók harmadukra, tavasz óta 6-ról 2 százalékra csökkentek, az ország 8-9 hónap után képes volt visszatérni a pénzpiacokra, eurokötvényt jegyeztetni. Magyarország ismét népszerű a befektetők körében - összegezte Bajnai Gordon. A kormányfő szerint Magyarországon a következő 10-20 évben a legnagyobb probléma a roma népesség integrációja lesz, enélkül nem jöhet létre a fenntartható fejlődés.

A New York-i főkonzulátuson rendezett találkozó végén a miniszterelnök állami kitüntetést nyújtott át Charles Gati magyar származású politológusnak, aki egy hete ünnepelte 75. születésnapját. A miniszterelnök hétfőn találkozott Soros György magyar származású üzletemberrel és Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövettel is.

Balázs Péter New Yorkban ismertette a válságkezelő lépéseket

Balázs Péter külügyminiszter keddi New York-i találkozóin ismertette a magyar kormány válságkezelési intézkedéseit és a gazdaságban már érzékelhető pozitív jeleket. Az ENSZ Közgyűlés 64. ülésszakának általános vitája alkalmából szeptember 21-29. között New Yorkban tartózkodó miniszter kedden részt vett a világszervezet klímacsúcsán, majd találkozott grúz, koszovói, guyanai és mozambiki partnerével. A magyar diplomácia vezetője a találkozókon a magyar kormány válságkezelési lépésein kívül vázolta a Budapesti Népirtás Megelőzési Központ létrehozásával kapcsolatos elképzeléseket is.

Grigol Vasadze grúz külügyminiszterrel folytatott tárgyalásán megerősítette: Magyarország szimpátiával követi és támogatja Grúzia európai és euroatlanti struktúrákhoz való közeledését, és kész a szorosabb együttműködésre a Keleti Partnerség programja keretében is.

Magyarország, összhangban az Európai Unió álláspontjával, kiáll Grúzia szuverenitása, területi sérthetetlensége és nemzetközileg elismert határainak tiszteletben tartása mellett. A magyar diplomácia vezetője 2009. október második felében egynapos budapesti munkalátogatásra hívta meg grúz kollégáját, ezt Vasadze elfogadta.

Skender Hyseni koszovói külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén Balázs Péter megerősítette partnerének szóló meghívását a Visegrádi Négyek és a nyugat-balkáni külügyminiszterek találkozójára, amelyet október elején magyar kezdeményezésre rendeznek meg. A magyar külügyminiszter reményei szerint a találkozó - amelyen a soros EU-elnök Svédország mellett a következő, magyar részvételű uniós elnökségi trió két másik tagja, Spanyolország és Belgium is képviselteti magát - hozzájárul a tartós balkáni béke és stabilitás megteremtéséhez, a térség gazdasági fejlődésének elősegítéséhez; a résztvevőknek lehetőségük nyílik a békés és barátságos párbeszédre. Hyseni nagyra értékelte a magyar szerepvállalást a KFOR és az EULEX missziókban, amiért köszönetet mondott.

Bajnai zárta a kereskedést a New York-i tőzsdén

Egy, a kiemelt vendégek látogatása esetén szokásos protokolleseménnyel Bajnai Gordon miniszterelnök zárta be a kereskedést kedden helyi idő szerint 16 órakor a New York-i értéktőzsdén. A kormányfő megbeszélést folytatott a tőzsde elnökével, akit elmondása szerint nagyra értékelte a magyar válságkezelő lépéseket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...