Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Obama megköszönte a guantanamói fogoly befogadását

Cikk:

Bajnai Gordon miniszterelnök az ENSZ szerdai esti fogadásán találkozott az amerikai elnökkel, aki köszöntet mondott Magyarországnak a guantanamói fogoly befogadásáért. A szintén New Yorkban tartózkodó Balázs Péter külügyminiszter az Átfogó Atomcsend Szerződés ratifikációját sürgette a témában szervezett konferencián.

Bajnai Gordon miniszterelnök kétszer is találkozott a napokban New Yorkban Barack Obama amerikai elnökkel, aki köszönetet mondott Magyarországnak a guantánamói fogoly befogadásáért. A magyar kormányfő elmondta, hogy Obama impresszívnek nevezte azt, amit Magyarország a válságkezelés kapcsán tett az elmúlt hónapokban. A befektetők Magyarország kilátásait illetően optimisták, azonban komoly kockázati tényezőjének azt tartják, hogy a választások után is folytatódik-e az országban a következetes, takarékos gazdálkodás - mondta a miniszterelnök New York-i látogatásának zárónapján, csütörtökön.

Bajnai Gordon csütörtök reggel New York-i zsidó vezetőkkel találkozott, akik aggodalmukat fejezték ki a szélsőséges nézetek terjedése miatt és szóvá tették, hogy mintha Magyarországon egyre többen lennének, akik elfeledkeznek a XX. század szörnyű tanulságairól. Ezt az aggodalmat igyekeztem tompítani és világossá tenni, hogy a kormány nagyon markánsan fellép a szélsőségek ellen - mondta Bajnai Gordon.

Magyarországra költözhet az ENSZ élelmezési központja

A miniszterelnök csütörtökön megbeszélést folytatott Jacques Diouffal, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatójával. Diouf elmondta: a FAO annyira elégedett magyarországi jelenlétével, hogy fontolgatja, összevonja a világ több részén működő regionális szolgáltató központjait, és Magyarországra telepíti. (A 189 tagállamot tömörítő szervezet 1996-ban Magyarországon nyitotta meg Közép- és Kelet-európai Regionális Irodáját.) A FAO elnöke meghívta a miniszterelnököt a szervezet novemberi, olaszországi csúcstalálkozójára.

A kormányfő csütörtökön találkozott Katar emírjével és a kuvaiti miniszterelnökkel, akikkel gazdasági együttműködési lehetőségekről tárgyalt. Egyben arra kérte őket, támogassák Magyarország nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában 2012-13-ban.

A CTBT-szerződés ratifikációját sürgette a külügyminiszter

Balázs Péter külügyminiszter csütörtökön New Yorkban felszólalt az Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) hatályba lépését elősegítő konferencián, ahol sürgette a ratifikációs folyamat felgyorsítását és méltatta az ellenőrző szervezet munkáját. A konferencia - amely az atomfegyverek terjedésének akadályozásával és a nukleáris leszereléssel foglalkozó ENSZ BT-csúcstalálkozóval párhuzamosan zajlott - a korábbi öt tanácskozásnál lényegesen kedvezőbb légkörű volt, mivel az Obama adminisztráció közölte, hogy a szerződést rövid időn belül ratifikálja az amerikai szenátus. A szerződés hatályba lépéséig várhatóan felépül a betartást szabályozó rendszer is; az e célból létrejött szervezetet Tóth Tibor nagykövet személyében 2005 óta magyar diplomata irányítja. Balázs Péter felszólalásában reményét fejezte ki, hogy az ellenőrző szervezet az alapfunkciók mellett szintén részt vállal a természeti katasztrófák, például a szökőárak előrejelzésében.

Kétoldalú tárgyalások: Albánia, Montenegro

A magyar diplomácia irányítója több kétoldalú megbeszélést folytatott. Találkozott albán partnerével, Ilir Metával, akivel megállapították, hogy a magyar-albán viszony baráti, a politikai kapcsolatok kiválóak. Kinyilvánították közös szándékukat a párbeszéd folyamatosságának fenntartására. Ilir Meta külön köszönetet mondott az országának NATO-tagsága melletti magyar kiállásért, és kérte, hogy Magyarország hasonló módon segítse európai integrációjukat is. Balázs Péter szingapúri és San Marino-i kollégájával való találkozóinak célja a személyes kapcsolatfelvétel volt.

A külügyminiszter montenegrói kollégájával is találkozott csütörtökön New Yorkban; megállapították, hogy a két ország közötti bilaterális kapcsolatok problémamentesen fejlődnek és gyors ütemben bővülnek Montenegró 2006. júniusi függetlenné válása óta. Balázs Péter biztosította Milan Rocent, hogy Magyarország az EU fórumain következetesen képviseli Montenegró érdekeit, és támogatja az ország minél gyorsabb és zökkenőmentesebb integrációját. A NATO-csatlakozás kapcsán Magyarország következetesen szorgalmazza és támogatja, hogy Montenegró még az év vége előtt meghívást kapjon a tagság előszobájának számító NATO Tagsági Akcióterv (MAP) programba.

Rocen megköszönte azt a folyamatos támogatást, amelyet Magyarország az ország és a térség országai euroatlanti integrációjának elősegítéséhez nyújt. Úgy fogalmazott, Montenegró számára Magyarország modellértékű.

Ugrás vissza Ugrás vissza...