Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország támogatja az Egyesült Államok Afganisztán-stratégiáját

Cikk:

Magyarország szövetségesként támogatja az Egyesült Államok afganisztáni stratégiáját, a magyar kontingens esetleges bővítéséről azonban még nem született döntés - mondta Bajnai Gordon kormányfő szerdán Washingtonban, ahol tárgyalt Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával is.

A magyar miniszterelnök szerdán támogatásáról biztosította Barack Obama amerikai elnök Afganisztán-stratégiáját, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok és a NATO továbbra is számíthat Magyarországra mint erős szövetségesre. Bajnai Gordon aznap kezdett négynapos munkalátogatást Washingtonban.

Magyarország fontolóra veszi az Egyesült Államok kérését újabb csapatok Afganisztánba vezénylésére, ez ügyben hamarosan bejelentést fogunk tenni - mondta Bajnai Gordon Washingtonban. Magyarország jelenleg egy 340 fős kontingenst állomásoztat Afganisztánban. A magyar kormányfő szerint Obama amerikai elnök keddi bejelentése az afganisztáni csapatbővítésről feladatot ró a szövetségesekre, így Magyarországra is.

A Honvédelmi Minisztérium szerdán azt közölte, hogy a létszám bővítéséhez a pénzügyi és technikai feltételek biztosítása mellett ötpárti konszenzusra is szükség van.

Bajnai Gordon szerdán részt vett az afganisztáni csapatbővítésről tartott kongresszusi meghallgatáson a Capitoliumban, ahol jelen volt Hillary Clinton külügy- és Robert Gates védelmi miniszter is. Hillary Clinton a bizottság előtt és a magyar kormányfőnek személyesen is megerősítette, hogy Magyarország Amerika szoros szövetségese, valamint köszönetet mondott hazánk afganisztáni szerepvállalásáért és a volt guantanamói fogoly befogadásáért.

Októberig rendelkezésre áll a fel nem vett IMF-hitel

Magyarországnak még mindig szüksége van a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására, de nem hív le több pénzt az IMF hitelkeretéből - jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán Washingtonban, miután tárgyalt Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezérigazgatójával. A kormányfő szerint az ország helyzete stabilizálódott, a kamatok csökkentek és a forint árfolyama erősödött, az ország ismét finanszírozni tudja magát az IMF segítsége nélkül is, mindez azt bizonyítja, hogy az ország helyes politikát folytat. A fel nem használt hitelek tartalékként egészen jövő októberig a követező kormánynak is rendelkezésére állnak. A következő kormánynak is az lesz a feladata, hogy fenntartsa a takarékos, józan ész alapú, jövőben gondolkodó gazdaságpolitikát - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

AZ IMF vezérigazgatója a megbeszélés után úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány eddigi lépéseinek meglesz a hosszútávú hatása, azonban figyelmeztetett arra is, hogy a válság még nem ért véget.

Állami kitüntetést kapott Mark Palmer volt nagykövet

Bajnai Gordon miniszterelnök állami kitüntetést nyújtott át helyi idő szerint szerda este Washingtonban Mark Palmernek, aki a rendszerváltás idején az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként szolgált. A volt nagykövet a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át a rendszerváltás érdekében 1986-1990 között végzett tevékenysége, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Palmer nemcsak tanúja, hanem aktív részvevője volt azoknak az időknek, amikor a magyar demokrácia újraindult, időnként talán aktívabb szerepet vállalva annál, mint amit az amerikai kormány kívánt és bizonyosan aktívabbat annál, mint amit az akkori magyar kormány szeretett volna - mondta Bajnai. Csodálatos volt, hogy egy kis szerepet játszhattunk az akkori időkben, megpróbáltunk a magunk módján az átalakulás részesei lenni - mondta Mark Palmer, megjegyezve, hogy a nagykövetség valóban egy kissé szokatlan módon működött.

Az ünnepségen részt vett a kormányfő hivatalos kíséretéhez tartozó Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Simonyi András miniszterelnöki tanácsadó, volt washingtoni nagykövet is; Szekeres Imre honvédelmi miniszter a korábbi tervekkel szemben nem utazott a kormányfővel Washingtonba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...