Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az amerikai republikánusoknál tárgyalt Szijjártó Péter

Cikk:

Az Egyesült Államok egy jövőbeni republikánus kormányzata a jelenleginél sokkal nagyobb figyelmet fordítana Közép-Európára és Magyarországra - összegezte csütörtökön telefonon az amerikai Republikánus Párt tampai elnökjelölt-állító országos konvencióján folytatott tárgyalásait Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár.

Az államtitkár vezette küldöttség szerdán eleget tett a Republikánus Zsidó Koalíció rendezvényére szóló meghívásnak, amelyen a szenátus és a képviselőház befolyásos tagjai vettek részt. Szijjártó Péter külön megbeszélést folytatott Tim Griffinnel, a képviselőház külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának alelnökével, Gus Bilirakisszal, a külügyi bizottság tagjával, valamint Andy Harris magyar és Mario Diaz-Balart kubai származású képviselővel. Az államtitkár szerint a megbeszélésekből az látszik, hogy a republikánusok elégedetlenek a jelenlegi adminisztráció külpolitikájával és azt az energiát is keveslik, amit a jelenlegi amerikai kormányzat a külpolitikára fordít.
 
A megbeszéléseken a republikánus képviselők egyértelművé tették: az a szándékuk, hogy egy esetleges republikánus adminisztráció esetén a külpolitikában az Egyesült Államok sokkal nagyobb figyelmet fordítson a szövetségeseire, a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítson Közép-Európára és természetesen Magyarországra – fogalmazott Szijjártó Péter. Az államtitkár közölte, hogy tárgyalópartnerei hálájukat fejezték ki Magyarország afganisztáni szerepvállalásáért, és elismeréssel nyilatkoztak arról, hogy Magyarország sokat tesz a két ország közös célja, a nyugat-balkáni térség stabilitása érdekében. Az amerikai képviselők támogatásukról biztosították az energiabiztonság érdekében tett magyar lépéseket.

Ugrás vissza Ugrás vissza...