Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Budapest és Washington érdekelt a kapcsolatok elmélyítésében

Cikk:

Magyarország és az Egyesült Államok egyaránt érdekelt a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Washingtonban, miután találkozott Hillary Clintonnal, az amerikai külügyi tárca vezetőjével.

Afganisztán ügyében elhangzott, hogy Magyarország a kabuli reptér őrzésének átvételével átmenetileg növeli hozzájárulását a nemzetközi szerepvállaláshoz, de a külügyminiszter kijelentette: 2014-ben a magyar egységek elhagyják a közép-ázsiai országot. A Balkánon tapasztalható kockázatok azonban indokolttá teszik, hogy Magyarország fenntartsa jelenlétét a régióban mind az Európai Unión, mind a NATO-n keresztül – mondta Martonyi János.

Hillary Clinton nagyra értékelte azt a központi szerepet, amelyet Magyarország a budapesti kiberbiztonsági konferencia megrendezésével vállalt, és bátorította magyar felet, hogy ezen a téren a Nyugat-Balkánon is vegyen részt az együttműködés megszervezésében. Martonyi emlékeztetett arra, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár a budapesti konferencián külön koordinációs fórumot tartott a térség országait képviselők számára, és elmondta, hogy a magyar fél részt vállal a következő, Dél-Koreában megrendezendő kiberbiztonsági konferencia előkészítésében.

Martonyi János szerint a magyar kormány sok belső kérdést megoldott, a bírák nyugdíjazásának kérdésében pedig az Európai Bíróság novemberben hozza majd meg ítéletét, amelyet Magyarország tiszteletben fog tartani. Az amerikai külügyminiszter 2011 júniusi látogatásán felmerült vitás kérdések (igazságszolgáltatás, választási rendszer, médiaszabadság) többsége megoldódott, vagy a megoldás felé halad – mondta a külügyminiszter. A túlzó megállapítások, amelyek a magyar demokráciát, jogállamiságot és az emberi jogok érvényesülését érik, megalapozatlanok - hangsúlyozta Martonyi János.

Hillary Clinton az amerikai kormány csalódottságának adott hangot a korábban Magyarországon bebörtönzött Ramil Safarov katonatiszt Azerbajdzsánnak történt átadása miatt. Martonyi János pedig ezzel kapcsolatban a magyar kormány csalódottságának adott hangot, amiért az azeri vezetés az előzetesen adott írásbeli garanciák ellenére nem folytatta az ítélet végrehajtását, hanem szabadon bocsátotta az örmény katonatársát megölt azeri tisztet.

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy amerikai tárgyalópartnere nagyra értékelte a magyar vezetésnek az antiszemitizmussal szembeni elnöki, miniszterelnöki és miniszteri szintű állásfoglalásait.

Ugrás vissza Ugrás vissza...