Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:November 17-től lehet vízummentesen utazni az USA-ba

Létrehozva: 2008. október 27.
Módosítás: 2008. október 27.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Hét ország - köztük Magyarország - állampolgárai november 17-től vízummentesen utazhatnak az Egyesült Államokba - jelentette be Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter Prágában.

Magyarországon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz, amelynek jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja. Az első időszakban azonban csak az új típusú biometrikus útlevéllel lehet majd beutazni az Egyesült Államokba. Chertoff leszögezte: az új beutazási szabályok szerint az érintett országok Egyesült Államokba utazó állampolgárainak akkortól kell majd kötelezően használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA). Használata az interneten keresztül ingyenes. Akinek azonban már most van érvényes amerikai vízuma, annak nem kell az ESTA rendszert használnia.

Kérdésre válaszolva Chertoff megerősítette: a végső döntés a beutazás engedélyezéséhez azonban továbbra is az amerikai beutazási hivatal munkatársainak kezében lesz. "Az amerikai döntés nem ajándék, hanem a közös akarat és a közös kemény munka eredménye" - jelentette ki Mirek Topolánek, cseh kormányfő azt követően, hogy megbeszélést folytatott Chertoff-fal. Hozzátette: a siker érdekében összefogtak az érdekelt országok, s ennek az együttműködésnek most megvan az eredménye is. A cseh miniszterelnök üdvözölte, és rendkívül fontosnak minősítette az amerikai döntést. Mindketten egybehangzóan hangsúlyozták: a dátum - november 17. - a csehszlovákiai bársonyos forradalom kitörésének 19. évfordulója - jelkép értékű.

Az amerikai miniszter szerint az új engedélyeztetési rendszerben az Egyesült Államok ugyanazokat az adatokat fogja kérni az utasoktól, amelyeket jelenleg is meg kell adni egy kérdőíven a beutazóknak a repülőgépen. "Az egyetlen különbség, hogy ez egy korszerűbb rendszer" - jegyezte meg. Mint hozzátette, az on-line regisztráció nagyon gyors, az utasok hamar megkaphatják a beutazási engedélyt.

Ugrás vissza Ugrás vissza...