Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A kormány hatvanezer főt foglalkoztatna a segélyezettek közül

Cikk:

Az Út a munkához program keretében 60 ezer főt kíván foglalkoztatni a kormány, a munkát további 3 ezer ember szervezi, akiket pályázat alapján választanak ki.

Az önkormányzatokat azzal ösztönzi a foglalkoztatásra az Út a munkához programról szóló, most készülő törvény, hogy az önkormányzatok szükséges önereje itt csak 5 százalék, míg a munkaképes munkanélkülieknek juttatott segély esetén a saját erő 20 százalék lesz. Marad a jelenlegi, 10 százalékos önkormányzati önerő a szociális segélyezetteknél, akiknek köre viszont szűk, ide tartoznak például a 3 gyermeket egyedül nevelők és az egészségügyi okból rászorultak.

Kajdi László, a Pénzügyminisztérium vezető tanácsosa elmondta, hogy eddig az E-alap viselte a költségek felét, míg a másik fele az állami költségvetésből származott. A jövő évtől a gyed teljes költsége az E-alapba kerül. Miután biztosítási jogviszonyról van szó, ezzel a helyére kerül ez a kiadás.

Filló Pál, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának alelnöke azt kifogásolta, hogy a szak- és felnőttképzésre miért tervez 6 milliárddal kevesebbet a kormány, amikor a várható munkanélküliséget csak átképzéssel lehet enyhíteni. Szintén a beterjesztő képviseletében Szatmári Edina pénzügyminisztériumi vezető tanácsos elmondta, a kormány garanciát vállal arra, hogy a rászoruló gyermekek nyaranta nem egy, hanem két hónapig kapnak ingyen étkezést.

A bizottság a jövő évi költségvetést 10 igen és 9 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak minősítette.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...