Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A külképviseleteken is igényelhető lesz ujjlenyomatos útlevél

Létrehozva: 2011. május 18.
Módosítás: 2011. május 18.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Ezentúl a külképviseleteken is lehet ujjlenyomatos útlevelet igényelni, a nagy forgalmú helyeken akár már a jövő héttől - jelentette be Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerdán Budapesten. Ilyen útlevelet eddig csak a magyarországi okmányirodákban lehetett kérelmezni.

Néhány héten belül valamennyi külképviseleten lehetőség lesz arra, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok bejelentkezhessenek az ujjlenyomatos útlevél iránti eljárás megindításához. Legkorábban a csíkszeredai, kolozsvári, szabadkai, londoni, berlini, müncheni és berni külképviseleteken lesz elérhető a szolgáltatás - mondta el Bába Iván.

A papír alapú ügyintézésről a teljes körű elektronikus ügyintézésre való áttéréssel lehetővé válik a második generációs biometrikus útlevélkérelmek benyújtása a külképviseleteken; ilyen útlevelet eddig csak a magyarországi okmányirodákban lehetett kérelmezni. Az elektronikus adattovábbítási működtetéséhez a Külügyminisztérium ujjlenyomat, fénykép és aláírás vételére alkalmas korszerű berendezéseket állít üzembe a külképviseleteken. Az útlevélkérelmeket, illetve az egyes állampolgársági eljárásokban indított ügyeket a külképviseletek elektronikus terjeszthetik majd fel a hazai hatóságokhoz a konzuli ügyvitelt támogató rendszeren keresztül.

Ugrás vissza Ugrás vissza...