Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szeptember 15-ig jelentést tesz a Gripen-bizottság

Cikk:

Szeptember 15-ig jelentést tesz a kormány Gripen vadászrepülőgépek beszerzését vizsgáló bizottsága - jelentette be Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, a testület elnöke.

A bizottság a vadászgépek beszerzésének teljes államigazgatási döntéshozatali folyamatát vizsgálja. A testületnek az elnökön túl négy tagja lesz, egy a nemzetközi magánjogban is járatos jogász, egy pénzügyi szakember, egy katonai beszerzésekkel foglalkozó személy, valamint egy nemzetbiztonsági szakértő. A négy tag nemzetbiztonsági vizsgálatát a következő napokban végzik el, és két héten belül megnevezik őket.

A testület munkáját a honvédelmi tárca köztisztviselője titkárként segíti majd. A bizottság tagjai nem részesülnek díjazásban, de költségtérítésre igényt tarthatnak.

Vadai Ágnes hangsúlyozta: arra törekednek, hogy ne a kormányzati szférában tevékenykedő szakemberek legyenek tagjai a bizottságnak. Szerinte a parlamenti vizsgálóbizottság munkájához is alapot adhat a testület jelentése.

Már bekérték az iratokat

Mint mondta, hétfőn már bekérte a Gripen-ügy összes államigazgatási döntéshozatallal kapcsolatos iratát. Nemcsak a beszerzést, hanem a szerződés módosítását is meg kívánják vizsgálni; az iratok áttanulmányozását már az első ülés előtt megkezdik.

Vadai Ágnes kérdésre válaszolva elmondta: nemcsak a meglévő dokumentumokból dolgoznak majd, hanem a döntések előkészítésében és meghozatalában részt vevő személyeket is szeretnék meghallgatni, "ha erre lesz nyitottság".

Az államtitkár közölte: az államtitok és a szolgálati titok védelme mellett minden olyan információt nyilvánosságra szeretnének hozni, ami bebizonyítja, hogy "Magyarországon az ilyen típusú beszerzések tisztességesen történnek". Hozzátette: "ha pedig nem így volt, amennyire erre bizonyítékot találunk, akkor a felelősöket meg kell nevezni".

Két hete döntöttek a vizsgálatról

A kormány június 20-án határozott a beruházás vizsgálatáról, azzal indokolta a döntést, hogy alapos szakmai vizsgálat nélkül nem érthető, miért döntött az Orbán-kormány a svéd vadászrepülőgépek vásárlása mellett, amikor 2001-ben teljes szakmai egyetértés alakult ki abban, hogy amerikai repülők váltsák le a honvédség orosz gépeit. A kormány szerint nem engedhető meg, hogy ekkora nagyságrendű beszerzést korrupciós gyanú lengjen körül.

Ugrás vissza Ugrás vissza...