Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Érvénytelen az időközi országgyűlési választás Szécsényben és Sopronban

Létrehozva: 2004. november 15.
Módosítás: 2004. november 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Érvénytelen az időközi parlamenti választás a Nógrád megyei Szécsényben, valamint Sopronban és környékén, ezért november 28-án második fordulót kell tartani. Nagyarádon érvényes volt a szavazás.
Szécsényben és térségében a választásra jogosultak 28,84 százaléka vett részt a voksoláson - mondta Bartusné Sebestyén Erzsébet , az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője. A szavazás akkor lett volna érvényes, ha a választásra jogosultak több mint fele leadja voksát.
Az eredménytelen első fordulóban a tíz képviselőjelölt közül Nagy Andor (Fidesz-KDNP) a voksok 50,1 százalékát kapta, Borenszki Ervin (MSZP-SZDSZ) a szavazatok 27,8 százalékát, a harmadik helyen álló idősebb Gáspár Győző (független) pedig a voksok 10,7 százalékát szerezte meg.
Sopronban és környékén, a Győr-Moson-Sopron megyei 7-es számú választókerületben is érvénytelen az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója, mivel a választásra jogosultaknak 31,98 százaléka adta le szavazatát - mondta Kovács Béla , a Győr-Moson-Sopron megyei területi választási iroda vezetője.
Sopronban és a környező településeken: Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán összesen hét jelölt indult a képviselői helyért. Firtl Mátyás , a Fidesz jelöltje a szavazatok 53,6 százalékát, Kránitz László MSZP-s jelölt a szavazatok 34,4 százalékát kapta. Kóczán Zoltán SZDSZ-es jelölt a voksok 4,2 százalékát szerezte meg.
Az időközi országgyűlési választást mindkét helyen azért tartották, mert a körzetek egyéni képviselői - Szécsényben Surján László , Sopronban pedig Szájer József - mindketten fideszes politikusok - a júniusi európai parlamenti választásokon is mandátumot szereztek, és a magyar parlamentben szerzett helyüket - a jogszabályoknak megfelelően - visszaadták.
A választók több mint negyedének kellene volna szavaznia
A második fordulóban mindazon jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban pályáztak a képviselői tisztre - mondta Rytkó Emília , az Országos Választási Iroda vezetője. A két egyéni választókerületben az lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, feltéve, hogy a szavazáson a választópolgárok több mint egynegyede leadja voksát.
Nagyarádon érvényes volt a szavazás
Időközi polgármester- és képviselő-testületi választást tartottak vasárnap a dél-zalai Nagyradán, a település új polgármestere Kiss János lett - közölte László Árpád , a garabonci körjegyző. A választásra jogosult 438 szavazópolgár közül 283-an voksoltak.
A polgármesteri tisztségért versengő két független jelölt közül Kiss János festő-vállalkozó 185 szavazattal lett a község első embere, a volt polgármester, Kozári Margit 97 szavazatot kapott. Kiss János 1995-2002 között már betöltötte ezt a tisztet.
Az 5 önkormányzati képviselői helyre 12 független jelölt pályázott. Miután a hatodik helyen végzett jelölt a cigány kisebbség képviseletét vállalta, az úgynevezett kedvezményezettségi elv alapján a képviselő-testület 6 fősre bővülhetett, és így ő is bekerülhetett.
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény szerint mandátumhoz jut minden kisebbségből egy-egy jelölt, aki nem szerzett képviselői helyet, de a rá leadott szavazatok meghaladják a legkevesebb szavazatot elért jelöltre leadott voksok felét. Ebben az esetben nő a képviselő-testület létszáma.
Horváth László lett Méra új polgármestere
Az eddigi alpolgármestert, Horváth Lászlót választották vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Méra új polgármesterévé. Öten indultak a posztért az ezernyolcszáz lakosú községben, valamennyien független jelöltek. A legtöbb voksot, 323-at Horváth László kapta - mondta Szántó Lajos jegyző.
Az 1 286 választásra jogosult közül 807-en mentek el szavazni, a részvételi arány 63 százalékos volt. A második helyen végzett Szacsuri Csaba önkormányzati képviselőre 272-en voksoltak.
Az időközi választást a korábbi községvezető halála miatt kellett kiírni.
Időközi választás Herenden
Időközi képviselői és polgármester-választást tartottak vasárnap Herenden. A városban tizenegy képviselőt választottak, a polgármester pedig Vajai László közgazdász lett - mondta Glück László , a helyi választási bizottság elnöke.
A polgármesteri tisztségért hárman indultak, és a nyertest 797 szavazattal választották meg, míg a város korábbi elöljárója, Rieth Nándor 365 vokssal a második lett. A város 11 képviselőjét 29 jelölt közül választották meg.
Glück László tájékoztatása szerint a névjegyzéken 2 770 választópolgár szerepelt, közülük 1 270-en adták le a szavazatukat, ebből 11 voks érvénytelen volt. A részvételi arány 45,8 százalékos volt.
A helyi választási bizottság elnöke elmondta: a porcelánjáról híres városban azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert a 11 tagú képviselő-testület szeptember elején feloszlatta magát A rendkívüli helyzetet a város súlyos anyagi gondjai idézték elő, de elmérgesítette a testület és a polgármester közötti viszonyt az általános iskola igazgatójának a lemondása is, aki nem tudott szót érteni a város első emberével.
Ugrás vissza Ugrás vissza...