Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tudnivalók a választás második fordulójáról

Cikk:

Vasárnap tartják az országgyűlési képviselőválasztás második fordulóját: az ország 110 egyéni választókerületében mintegy 5 millió választópolgár adhatja le szavazatát reggel 6 és este 7 óra között. A második forduló már szombaton, az amerikai kontinensen megkezdődik.
Az április 9-i első forduló 110 egyéni választókerületben nem volt eredményes. Most a választópolgárok csak egy szavazócédulát kapnak. A szavazólapokon az első fordulóban első három helyezést elért jelölt neve szerepel, illetve mindenki, aki a 15 százalékot elérte az adott választókerületben, és a cédulák kinyomtatása előtt nem lépett vissza. Bármely jelölt a szavazás befejezéséig bármikor visszaléphet.
Legalább 25 százalékos részvételi arány kell
Csak akkor érvényes a szavazás, ha abban az adott választókerületben a választópolgárok több mint 25 százaléka részt vesz. A legtöbb voksot szerző jelölt kap mandátumot, a második és harmadik helyen végző jelöltek szavazatai "elvesznek".
A töredékszavazatok csak az első fordulóban hasznosulnak; ezek alapján kaphatnak majd mandátumot az országos listáról az 5 százalékos (közös lista esetében 10 százalékos) parlamentbe jutási határ felett támogatott pártok.
Az Országos Választási Iroda a héten értesítette az érintett választópolgárokat arról, hogy választókerületükben második fordulót tartanak.
A lakcímigazolványra mindig szükség van
A választópolgároknak ugyanazokat a dokumentumokat kell magukkal vinniük, mint az első forduló napján: a lakcímüket is tartalmazó személyi igazolványukat vagy új típusú, kártya formátumú személyazonosító okmány esetén lakcímigazolványukat is.
A személyazonosító igazolvány helyettesíthető az új típusú jogosítvánnyal vagy útlevéllel is, de utóbbiakhoz is mellékelni kell a lakcímigazolványt.
A mozgásukban korlátozottakat a szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnával keresi fel. Mozgóurnát a szavazás napja előtt a lakóhely szerinti polgármesteri hivatalban, a helyi választási irodánál vagy a szavazás napján az "Értesítőben" megjelölt szavazókör szavazatszámláló bizottságától lehet kérni.
Nem kötelező a szavazófülkében voksolni
A szavazatszámláló bizottságnak a választópolgár előtt le kell pecsételnie az átadott szavazólapot. A bizottság köteles egy borítékot is mellékelni, továbbá biztosítania kell a szavazás titkosságának feltételeit. A választó dönthet arról, felkeresi-e a szavazófülkét vagy sem. A kitöltött szavazólapot a szavazatszámláló bizottság előtt a borítékban kell az urnába dobnia.
Érvényesen szavazni a jelölt, illetve a jelölő szervezet neve alatti, illetve melletti körbe írt "X" vagy "+" jellel lehet, minden más jelzést - például bekarikázást vagy aláhúzást - a szavazatszámláló bizottság tagjai érvénytelenítenek. Érvénytelen voksnak számít a több körbe írt "X" vagy "+" jel is ugyanúgy, mint az üresen hagyott szavazólap.
Ha a szavazólap kitöltését a választópolgár elrontja, egy alkalommal újat kérhet a szavazatszámláló bizottságtól.
Amennyiben a választópolgár úgy gondolja, hogy a voksolás körülményeiben szabálytalanság történt, kérheti, hogy az esetről a bizottság a jegyzőkönyvben készítsen jelentést.
Kétóránként közölnek részvételi adatokat
Az Országos Választási Iroda napközben kétóránként közli a részvételi adatokat. A szavazatok 95 százalék feletti összesítését várhatóan este 10 óra előtt az Országos Választási Iroda közzéteszi.
A kampánycsend este 7 óráig tart, ebben az időszakban tilos a választópolgárokat szabad akaratukban, véleményükben befolyásolni.
A választás második fordulója már szombaton megkezdődik az amerikai földrészen, ahol az első fordulóhoz hasonlóan az időeltolódás miatt egy nappal korábban kezdik a választást, hogy a szavazás a magyarországi urnazárás időpontjára ott is befejeződjék. Az időeltolódás miatt magyar idő szerint szombaton este újabb földrészen, Ausztráliában is megkezdődik a választás.
Csaknem hatezren szavaznak külföldön
A 90 magyar külképviseleteken a helyi idő szerint reggel hat és este hét között csaknem hatezren adhatják le voksukat, de az időeltolódás miatt néhány külképviseleten egy vagy két órával hamarabb zárnak az urnák.
A nagykövetségeken, illetve a főkonzulátusokon a szavazók ugyanazokat a szavazócédulákat kapják kézhez, mint amelyeket odahaza kapnának. Nem szavazhatnak a második fordulóban azok a külföldön tartózkodó magyar választópolgárok, akiknek választókerületében az első forduló érvényes és eredményes volt, tehát a képviselőválasztás befejeződött.
Május elején lesz végeredmény
Az országgyűlési választások végeredménye várhatóan az április 23-i második forduló után két héttel, május elején születik meg - közölte pénteken az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője.
Ugyanis az összesen 6775 szavazókörből mind a 110 egyéni választókerületben lesz 1-1, ahol a vasárnapi voksolás után nem kezdik el rögtön a szavazatok számlálását, hanem megvárják a külföldről érkező urnákat - mondta el Rytkó Emília.
Ezekben a szavazókörökben április 29-én összesítik a szavazatokat, és az eredmény ellen még jogorvoslattal bírósághoz lehet fordulni. Így várhatóan május 7-én vagy 8-án születik meg a 2006-os országgyűlési választások végleges, jogerős eredménye.
Ugrás vissza Ugrás vissza...