Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Partnereink!

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér „EESZT csatlakozásra használható informatikai rendszer engedélyezése iránti kérelem” tárgyban indítható kérelme kapcsán az e-aláírás szolgáltatásban fellépő hiba miatt a hatósági döntések kiadása vonatkozásában az elektronikus ügyintézés szünetel. 

A hiba elhárítása alatt ügyfeleinknek lehetősége van a kérelem elektronikus úton történő benyújtására.

Kérdés esetén az EESZT Kontakt Center tud felvilágosítást nyújtani.

A hiba észlelésének időpontja: 2021.01.12.

MORZSÁK

TARTALOM:Választás 2010: Fidesz-kormány és négypárti parlament alakulhat

Cikk:

A FIDESZ-KDNP nyerte a 2010-es országgyűlési-képviselő választást, az adatok 97,43 százalékának feldolgozása alapján a pártszövetségnek kétharmados többsége lesz az országgyűlésben. A parlamentbe négy párt jutott be, az FIDESZ-KDNP 262, az MSZP 59, a Jobbik 47, LMP 16 mandátumot szerzett, az új országgyűlésben egy független képviselő kapott helyet.

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte reggel az Országos Választási Iroda (OVI). A második fordulóban 57 egyéni választókerületben 2,5 millió választópolgár élhetett szavazati jogával, a részvételi arány a külképviseleteken leadott szavazatok nélkül 46,16 százalékos volt. Az OVI már vasárnap 15 óra után közölte, hogy a részvétel mind az 57 választókerületben meghaladta a 25 százalékot, így minden választókerületben érvényes a szavazás.

Sólyom László: a lehető leghamarabb meg kell tartani az alakuló ülést

Sólyom László köztársasági elnök az Országos Választási Iroda központjában este bejelentette: az eredmény egyértelmű, a FIDESZ-KDNP erős felhatalmazást szerzett a kormányzáshoz. Haladéktalanul meg fogom keresni a parlamenti pártokat, hogy kezdjék meg az egyeztetést. Az ország érdeke az, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány, ezért az országgyűlés alakuló ülését a lehető legkorábbi időpontra kell kitűzni – mondta a köztársasági elnök. Sólyom László rövid beszéde végén köszönetet mondott a választási eljárás lebonyolításában részt vevőknek, és azoknak a választópolgároknak, akik éltek szavazati jogukkal.

A parlamenti mandátumok eloszlása a II. forduló eredményei alapján


Pártreakciók: FIDESZ-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP

Orbán Viktor, a FIDESZ-KDNP elnöke, miniszterelnök-jelölt köszönetet mondott a választók támogatásáért és kijelentette: a FIDESZ-KDNP a parlamenti mandátumok 68 százalékát szerezte meg. Orbán Viktor szerint az a feladat, hogy a győzelem lendületével folytassák a megkezdett együttműködést, megkezdjék a mögöttünk levő korszak romjainak eltakarítását, a felelősség megállapítását, az újjáépítést.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke lemondott tisztségéről és bejelentette: a párt elnöksége is felajánlja lemondását a következő tisztújító kongresszuson. Mesterházy Attila listavezető "párbeszédes és nem diktátumos" kormányzást, a nemzeti sorskérdésekben pedig az ellenzékkel való konzultációt vár a Fidesztől.
 
Vona Gábor, a Jobbik elnöke hangsúlyozta: hatvan év után végre egy olyan párt került a magyar Országgyűlésbe, amely ténylegesen alulról szerveződik. A Jobbik az általuk legsürgetőbbnek tartott kérdésekben hajlandó együttműködni a Fidesszel.

Schiffer András
, a Lehet Más a Politika (LMP) listavezetője azt mondta:  az LMP konstruktív, de határozott ellenzéki politikát kíván folytatni. Közölte: az LMP kész az együttműködésre a demokratikus ellenzéki párttal és a kormánypártokkal is.

Az igazolással szavazók ötöde vettette megát előzetesen névjegyzékbe

A második fordulóban az OVI adatai szerint 18.367 igazolással szavazó voksolhatott, közülük 3.647-en még péntek délutánig leadták igazolásukat az igazolás helye szerinti jegyzőnél, aki felvette őket a névjegyzékbe. A legtöbb lakóhelyétől távol szavazó a XIII. kerületben voksolhatott. Az első fordulóban a 3.174 igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből 23 nem zárt be 19 órakor, mivel még százak várakoztak voksolásra.

Igazolással szavazók statisztikai adatai a II. fordulóban
 

Kampánycsend sértések: Mezőkovácsháza, Tiszalök

Mezőkovácsházán az egyik szavazófülkében valaki egy olyan felhívást hagyott az asztalon, amely az egyik politikai erővel szembeni szavazásra buzdított. A feliratról az egyik választópolgár értesítette a helyi szavazatszámláló bizottságot, amely a feliratot eltávolította, eközben a szavazás egy másik fülkében folytatódott tovább. Tiszalökön az egyik szavazókör falán helyeztek el plakátokat, ám ezeket még reggel, a szavazás megkezdése előtt eltávolították.

Egy esetben kellett mentőt hívni a választáson

A büntetés-végrehajtási intézetekben már délután véget ért a szavazás, a rácsok mögött a szavazásra jogosult 3.028 fogvatartott közül 550-en voksoltak - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Idén a második fordulóban 13 büntetés-végrehajtási intézet területén tartottak szavazást.
 
A választások alatt egy helyszínre kellett mentőt hívni: Miskolcon az egyik szavazókörben egy nő lett rosszul, őt a mentők hazaszállították.
 
A kormányalakítás menetrendje a választás után

A köztársasági elnök legkésőbb a második választási forduló után egy hónappal hívja össze az országgyűlés alakuló ülését, idén ez a határidő május 25-e. A parlamenti tisztségviselők (elnök, alelnökök és jegyző) megválasztásáig az Országgyűlés ülését a korelnök vezeti, a jegyzői feladatokat a korjegyző látja el. Ezt követően az alakuló ülés igazolja a képviselői mandátumokat, majd megválasztják az Országgyűlés tisztviselőit, akik tevékenységük megkezdése előtt esküt tesznek.

Az alakuló ülésen a köztársasági elnök javaslatot tesz a miniszterelnök személyére és megbízza a kormányalakítással. A miniszterelnököt az országgyűlés egyszerű többséggel választja meg, a Ház ezzel a döntéssel egyben a kormányprogramot is elfogadja. Az új kormány hivatalosan a miniszterek kinevezésekor alakul meg. A minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kormány tagjai a kormány megalakulása után az Országgyűlés előtt esküt tesznek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...