Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Jogerősek a megyei és fővárosi választási eredmények

Cikk:

A szerda délután 16 órás határidőig nem érkezett megalapozott jogorvoslati kérelem az Országos Választási Bizottsághoz, ezzel jogerőre emelkedtek a megyei és fővárosi választási eredmények. Három borsodi településen különböző jogsértések, Nyírteleken pedig szavazategyenlőség miatt új választást kell tartani.

Jogerőre emelkedtek a fővárosi és a megyei választási eredmények, miután szerda délután négy óráig az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) nem érkezett olyan jogorvoslati beadvány, amelynek a testület helyt adott volna - közölte Bordás Vilmos, az OVB elnöke a testület szerdai ülésén. Ez azt jelenti, hogy jogerőssé váltak a főpolgármester-választás, valamint a Fővárosi Közgyűlés és a megyei közgyűlések eredményei. A megyei választási bizottságoknak és a Fővárosi Választási Bizottságnak hétfő 16 óráig kellett megállapítania a választás eredményét, az ellen kétnapos jogorvoslati határidő állt rendelkezésre.

Ópályiban csak a képviselő-választást kell megismételni

Jogorvoslati kérelem alapján részben megváltoztatta az ópályi önkormányzati választás eredményének megsemmisítéséről hozott helyi választási bizottsági döntést a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság; a testület határozata szerint a polgármester-választást nem, csak a képviselőit kell megismételni a településen - közölte Fazekas János, a területi választási iroda vezetője szerdán.

A területi választási bizottság elfogadta azt a jogi érvelést, hogy az Ópályiban történt szavazási befolyásolás a polgármester-választásra végül nem volt hatással, hiszen akinek a sérelmére elkövették a törvénysértést, megnyerte a szavazást - mondta a megyei főjegyző. A képviselő-választás eredményének helyi megsemmisítését viszont alaposnak találta a területi választási bizottság is, mert az érintett jelöltek másfél-kétszer annyi voksot kaptak abban a szavazókörben, ahol a befolyásolás történt. A képviselő-választást november 2-ig kell megismételni Ópályiban. A másodfokú határozat nem jogerős, ellene a bírósághoz még lehet fordulni.

Három borsodi településen új választást kell tartani

Három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, Boldogkőváralján, Keresztétén és Arkán harminc napon belül meg kell ismételni a helyhatósági választást, mert az október 3-ai voksoláskor különböző jogsértések történtek - közölte Kovács János, a megyei választási iroda vezetője, a megye főjegyzője. A területi választási bizottság szerdai ülésén döntött úgy, hogy Arkán semmisnek nyilvánítja a választás eredményét, Boldogkőváralján a helyi választási bizottság hozott ilyen tartalmú határozatot, míg Keresztétén a területi választási bizottság megerősítette a helyi választási bizottság új választásról szóló döntését. Mindhárom településen független jelölt nyerte el a polgármester címet. A határozatok nem jogerősek.
 
Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén úgy döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz a keresztétei nagyarányú "költözködés" mögött álló feltételezett választási csalás ügyében. A kistelepülésre az önkormányzati választást megelőző időszakban új beköltözők jelentkeztek, így az ott élő választópolgárok száma csaknem megháromszorozódott: 33-ról 96-ra emelkedett.
 
Időközi polgármester-választást kell tartani Nyírteleken

Szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett a vasárnapi polgármester-választás Nyírteleken, így időközi választást kell tartani a településen - mondta Kóder László jegyző csütörtökön. A 7.100 lakosú városban Kovács Judit, a Fidesz-KDNP jelöltje és Magyar László, az MSZP színeiben induló eddigi polgármester egyaránt 1036 voksot szerzett. A polgármester-választással kapcsolatosan jogorvoslati beadvány nem érkezett, így a szavazás eredménytelen lett.

A helyi választási bizottság harminc napon belül dönt az új választás időpontjáról, a választást négy hónapon belül meg kell tartani. A Nyíregyházához közeli kisváros eddigi polgármesterének mandátuma meghosszabbodik az új helyhatósági vezető megválasztásáig.
Ugrás vissza Ugrás vissza...