Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Időközi választás november 13-án a budapesti 2-es választókerületben

Cikk:

November 13-án időközi országgyűlési képviselő-választást tartanak a budapesti 2-es számú egyéni választókerületben, mert a 2010-es választáson mandátumot szerzett Balsai Istvánt az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen egymással. 

Az Országos Választási Bizottság szerdai döntése szerint november 13-án tartják az időközi országgyűlési képviselő-választást a budapesti 2-es számú egyéni választókerületben. Az időközi választást azért kellett kiírni a fővárosi II. kerületben lévő 2-es számú választókerületére, mert az Országgyűlés Balsai Istvánt (Fidesz) alkotmánybíróvá választotta, és a két tisztség összeférhetetlen egymással. Balsai István június 30-án mondott le mandátumáról, szeptember 1-jei hatállyal.

Érvénytelenség esetén a választás második fordulóját két héttel később, november 27-én tartják. A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a szavazáson a választópolgárok több mint fele megjelenik, és a jelöltek egyike megszerzi az érvényes voksok több mint felét.

A mostani választásnál alkalmazhatják első alkalommal (az első forduló érvénytelensége esetén) azt az új szabályt, amely szerint a második fordulóban már nincs részvételi érvényességi küszöb. Ez azt jelenti, hogy akár egyetlen választó voksa is eldöntheti, melyik jelölt kapja a mandátumot. A korábbi szabályozás szerint a második forduló akkor lehetett érvényes és eredményes, ha a választópolgárok legalább negyede részt vett.

Az OVB döntését négyen támogatták, ketten ellenezték; utóbbiak arra hivatkoztak, hogy a november 13. nem esik bele a jogszabályban meghatározott időszakba. A választási törvény szerint ugyanis a választást legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni, így Litresits András (MSZP) delegált szavai szerint egy nap késésben vannak a döntés meghozatalával.

Ugrás vissza Ugrás vissza...