Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem elég vállalkozó kedvűek az európaiak

Létrehozva: 2004. március 3.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nemcsak strukturális, de komoly kulturális-pszichológiai okai is vannak annak, hogy az európai gazdaság lomhább, mint az amerikai - mutat rá az Európai Bizottság egy új tanulmánya, amelyből kiderül: az európaiak többsége egyszerűen fél saját vállalkozást indítani.

A tanulmány szerint az európaiak csaknem fele - 44 százaléka - azt mondja, hogy nem fognának bele egy saját vállalkozás beindításába, amennyiben úgy éreznék, esély van rá, hogy a cég csődbe megy. Az amerikaiak ezzel szemben több mint kétharmados arányban mondták, hogy a kockázattól függetlenül belevágnának a cégalapításba.

Más számok is ezt a túlzott óvatosságot igazolják. Egy 2003-ban készült Eurobarometer felmérés szerint az elmúlt három évben az európaiak mindössze 4 százaléka indított saját vállalkozást, alig több mint harmadannyi, mint Amerikában (11 százalék). Az európaiak fele inkább alkalmazott lenne, mint vállalkozó, míg az amerikaiak kétharmada inkább lenne vállalkozó.

Az eltérések persze nagyok az Európai Unión (EU) belül is. A leginkább vállalkozó kedvű európaiak Nagy-Britanniában, Írországban, Portugáliában és Görögországban élnek. A németek 57 százaléka szerint aznban nem jó ötlet vállalkozást indítani, ha fennáll a bukás veszélye.

"A kudarctól való félelem nagyon mélyen gyökerezik" - mondta a számokat ismertető Erkki Liikanen , vállalkozásügyi uniós biztos. "Több vállalkozóra van szükségünk, hogy növeljük versenyképességünket. A növekedés, a versenyképesség és az innováció növelésé érdekében arra volna szükség, hogy az európaiak vállalkozásokba fogjanak." - mutatott rá az uniós biztos.

Ugrás vissza Ugrás vissza...