Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Harmincezren választották eddig az elektronikus szja-bevallást

Létrehozva: 2006. május 17.
Módosítás: 2006. május 21.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos egyedi kérdésekre válaszolt a Kormányzati Portál fogadóóráján Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH jogi elnökhelyettese. A fogadóórán kiderült, jelenleg mintegy 30 ezer állampolgár nyújtja be bevallását az interneten keresztül.
A személyi jövedelemadó bevallásával, az elektronikus adózással és a végrehajtásokkal, eljárásokkal kapcsolatban érkeztek kérdések Vámosi-Nagy Szabolcsnak, az APEH jogi elnökhelyettesének negyedik online fogadóórájára. A válaszok legtöbbje egyedi helyzetekre vonatkozott, segítségképpen a május 22-ig benyújtandó személyi jövedelemadó-bevallásokhoz.
Az elnökhelyettes tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 30 ezer magánszemély adja be személyijövedelemadó-bevallását elektronikus úton. Az eljárással kapcsolatban megemlítette, az elektronikus bevallás egyik célja, hogy létrejöjjön egy úgynevezett egyéni járulékszámla. Ezen keresztül a magánszemély többek között ellenőrizheti, hogy munkáltatója tényleg bejelentette-e, tényleg befizeti-e utána a járulékokat. Vámosi-Nagy Szabolcs szerint egy ilyen cél Magyarországon mindenképpen helyesnek nevezhető.
Az elektronikus bevallással kapcsolatos felhasználói megjegyzésre reagálva az elnökhelyettes megjegyezte, a járulékbevallások kitöltőprogramja elsődlegesen nem a manuális kitöltés megkönnyítésére jött létre, hanem a számítógépes bérszámfejtő programok által képzett adatok importálásával előállított bevallás összeállítására. A rendszer gondot okozhat, nem várható el minden állampolgártól, hogy az adózási rendszer valamennyi részével tisztában legyen - fogalmazott. Azok számára azonban, akik munkájuk során használják, nem okozhat problémát az elektronikusan benyújtandó adó- és járulékbevallás.
Az inkasszó benyújtásáról értesít az adóhatóság
Az adótartozásokkal, végrehajtással kapcsolatban Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta, az adóhatóság illetékes szakterülete folyamatosan felülvizsgálja az adózók adófolyószámláját, és hátralékkal rendelkező adósok esetében a tartozás esedékessé válásától számított néhány napon belül megindítják a végrehajtási eljárást. A bankszámlával rendelkező adózók esetében az első végrehajtási cselekmény jellemzően az inkasszó.
A végrehajtás megindításáról nem köteles értesíteni az adózót a hatóság, az inkasszó benyújtásával egyidőben azonban tudatnia kell a számla tulajdonosát vagy tulajdonosait. Előfordulhat, hogy az adózó ekkorra eleget tesz kötelezettségének, mégis megtörténik az inkasszó. Ebben az esetben az adóhatóság hivatalból vagy adózói jelzés alapján haladéktalanul intézkedik a beszedett tartozás kamatokkal növelt összegben történő visszatérítéséről.
Meghibásodás esetén nem kell visszafizetni az adókedvezményt
A személyi jövedelemadóról szóló törvény 36/A.§ (3) bekezdése rendelkezik a számítógép szerzéséhez kapcsolódó adókedvezményről. A törvény nem írja elő az adókedvezmény visszafizetését abban az esetben, ha a számítógépet meghibásodás miatt a forgalmazónak vissza kell vennie, és a vételárat vissza kell fizetnie - hangzott el a fogadóórán.
Az eljárási illetékkel kapcsolatban Vámosi Nagy Szabolcs elmondta, azért kell fizetni, mert a magánszemély mozgásba hozza saját ügyével a közigazgatást. Az ilyen eljárás díját illeték formájában kell megfizetni. A törvényalkotó azonban ezt a szabályt annyiban finomította, hogy ha az ügyfélnek a jogorvoslatban igaza van, az illetéket nem neki kell állnia, azaz a közigazgatási szerv visszafizeti számára.
Az elnökhelyettes szerint nem támogatható az a javaslat, hogy az illetéket az ügyfél - amennyiben nem igazolódik jogorvoslati kérelme - utólag fizesse be. A fogadóórán kiderült az is, hogy az adóhatóság határozatai ellen beadandó fellebbezés esetén - indokolt esetben - lehetőség van költségmentességet kérni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...