Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Együtt lobbiznak az európai fővárosok az uniós támogatásért

Létrehozva: 2003. március 21.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A jelenleginél nagyobb szerepet kell kapnia 2006 után az Európai Unió politikájában a városok támogatásának - hangzott el a tagjelölt fővárosok, valamint Bécs és Berlin főpolgármestereinek konferenciáján, melyen részvevők az uniós alapok átalakítására tettek javaslatot.

A társulásról született döntés óta először ült össze a "Fővárosok az Európai Unió Bővítéséért Konferencia", melynek témája már nem a csatlakozás maga, hanem annak részletei, az Európai Unió meglévő szabályainak minél eredményesebb kihasználása, valamint a fővárosok sikeres érdekérvényesítési stratégiája volt.

A fővárosok javasolják az uniós alapok átalakítását

A polgármesterek közös nyilatkozatot fogalmaztak és küldenek el az Európai Bizottságnak, mely az év végén fogadja el a 2007-2013 időszakra szóló kohéziós politika szabályozását. A tagjelölt városok képviselői egyetértettek abban, hogy nagyobb szerepet kell szánni a városi dimenziónak a strukturális politikában, azaz nem csak a legrászorultabb területekre, hanem a városokban rejlő lehetőségekre is figyelmet kell fordítani. A fővárosok fejlesztése ugyanis hozzájárul a gazdasági hatékonyság javításához, és ezáltal lehetővé teszi a hátrányos helyzetű régiók jelentősebb támogatását.

Az uniós alapoknak figyelembe kell venni a csatlakozó országok fővárosainak egyéni, speciális szempontjait is - mondta a tanácskozáson Demszky Gábor főpolgármester. Budapest tekintetében ez többek között a tömegközlekedés fejlesztését jelenti, melyre ma még a Kohéziós Alapból nem igényelhető támogatás. A Strukturális Alap átalakítását pedig olyan elvek szerint kell végrehajtani, hogy abból külön összeg legyen elérhető a lakótelepek felújítására és a városi közszolgáltatások fejlesztésére.

Európai városok közös lobbija

Klaus Wowereit , Berlin kormányzó főpolgármestere biztosította a tagjelölt országok városainak képviselőit, hogy kezdeményezésüket támogatni fogják az uniós fővárosok is, mivel közös érdekük, hogy az európai városok megfelelő figyelmet kapjanak a források elosztásánál. Rudolp Schicker , Bécs főpolgármester-helyettese hozzátette, ebben a tekintetben már nincs különbség tagok és tagjelöltek között.

Ugrás vissza Ugrás vissza...