Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hat újabb városrehabilitációs terv kap támogatást

Cikk:

Döntött a kormány hat szociális városrehabilitációs terv támogatásáról: Győr mintegy 1 milliárd, Kaposvár és Nyíregyháza két-két beruházásra összesen 1,6-1,6 milliárd forinthoz juthat, Debrecen 300 millió forint, Hódmezővásárhely 700, míg Kecskemét 480 millió forint támogatást kap.

Új kiemelt szociális célú városrehabilitációs projektjavaslatok akciótervi nevesítéséről döntött a kormány a Regionális Operatív Programok keretében. A kormány hozzájárult egyúttal ahhoz, hogy a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága megkösse a támogatási szerződéseket a 2007-2013. programozási időszakban - az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának alapvető szabályairól és felelős intézményeiről szóló kormányrendelet szerinti értékelést követően.

Elutasították Debrecen Nagysándortelep-Vulkántelep szociális városrehabilitációs projektjavaslatának akciótervi nevesítését azzal, hogy "a kiemelt projektjavaslat a részletes előterjesztésben szereplő továbbfejlesztési feltételek szerinti átdolgozását követően és nyitott projektcsatorna esetén ismét benyújtható".

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) tavaly november 30-tól nyitotta meg ismét kiemelt szociális célú városrehabilitáció témájú felhívását, amelyre a megyei jogú városok nyújthatnak be kiemelt projektjavaslatokat. A szociális típusú városrehabilitáció célja - mint az NFÜ akkori közleménye rámutatott - "a városok leromlott vagy leszakadó városrészeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása".   
   
Önállóan támogatható tevékenységek közé tartozik a felhívás szerint a szociálisan hátrányos lakóterületeken a minőségi lakókörnyezet biztosítása, a lakóépületek energiahatékonysági korszerűsítése, a közszolgáltatások elérhetőségének biztosítása és a közterületek fejlesztése.
Önállóan nem támogatható, kizárólag a felhívásban felsorolt tevékenységekhez kapcsolódó választható tevékenység például az autóbuszöblök, a buszvárók felújítása, az energiatakarékos közvilágítás kialakítása, illetve a bel- és csapadékvíz elvezetése.
 
A támogatási konstrukció részletezi az önállóan nem támogatható, a felhívásban felsorolt tevékenységekkel együtt támogatható, de kötelezően megvalósítandó tevékenységeket is. Ilyenek lehetnek a helyi identitást, a közösségformálást, a környezettudatosságot erősítő, illetve a helyi foglalkoztatást javító programok.

Ugrás vissza Ugrás vissza...