Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Külön is tárgyalt Orbán és Fico Varsóban

Cikk:

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök európai körútja keretében rendezték meg Varsóban a Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumot, amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter képviselte. Orbán külön is tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel, akivel többek között egy új komáromi Duna-híd építésében állapodtak meg, a kétoldalú találkozón nem kerültek szóba az állampolgársággal kapcsolatos vitás kérdések.

A gazdasági témájú csúcstalálkozót Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök európai körútjának keretében szervezték meg. A tanácskozáson a vendéglátó Lengyelországon és Kínán kívül a kelet-közép-európai térség 15 országa képviseltette magát miniszterelnöki, illetve két ország - Albánia és Bulgária - esetében miniszterelnök-helyettesi szinten.

Orbán Viktor és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos részt vett a kormányfők kerekasztal-beszélgetésén. Az eszmecserén a kormányfő arról beszélt, hogy Európa átépítésének sebessége és mértéke csak a II. világháború utáni újjáépítéshez hasonlítható. A miniszterelnök szerint az alacsony költségvetési deficit biztosíthat sikert az országoknak, mert a külső pénzügyi függés korlátozza az államot abban, hogy "testére szabott gazdaságpolitikát folytasson. Azok az országok lesznek sikeresek, amelyek belső megtakarításokkal el tudják kerülni a külső adósságcsapdát, amelytől "Magyarország ebben a régióban a leginkább szenved" – fogalmazott Orbán Viktor.

Hídépítésről állapodott meg Orbán és Fico

Orbán Viktor a kerekasztal után félórás megbeszélést tartott szlovák kollégájával, Robert Ficóval: ez volt az első találkozójuk a szlovák kormányfő hivatalba lépése óta. Fico előzetesen jelezte, hogy a tárgyaláson csak gazdasági és szociális témákkal, illetve kölcsönösen előnyös gazdasági projektekkel akar foglalkozni, a két ország közötti vitás kérdések, köztük az állampolgársági törvény nem kerül szóba.

Megállapodtak a komáromi új Duna-híd és legalább két új Ipoly-híd megépítésében, továbbá az energetikai együttműködés felgyorsításában, azaz a gázvezeték kiépítésén túl kilátásba helyezték a két ország elektromos hálózatának összekötését is.

Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, nem konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd – mondta Robert Fico a szlovák TASR hírügynökségnek. A szlovák kormányfő jelezte: a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak ügye, a legjobb megoldás pedig az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti nemzetközi szerződéssel rendeznék.

Pekingbe látogat Orbán Viktor

Orbán Viktor a kínai miniszterelnökkel is kétoldalú megbeszélést folytatott. Ezen a megbeszélésen a magyar gazdaság fejlesztésének támogatása, fejlesztési források és a pénzügyi együttműködés volt terítéken. Szó esett egy átfogó gazdasági megállapodásról is, amelyet várhatóan idén sikerül nyélbe ütni, amikor a kínai miniszterelnök meghívására Pekingbe látogat.

A kerekasztal-beszélgetésen Kína elkötelezte magát, hogy európai szinten pénzügyi szerepet vállal a gazdasági válság megoldásában, de ettől függetlenül Közép-Európa fejlesztésére is hajlandó komoly forrásokat rendelkezésre bocsátani – mondta Orbán Viktor.

Ven Csia-pao a tanácskozáson bejelentette: Peking 10 milliárd dolláros hitelkeretet nyit a Kína és kelet-közép-európai térség gazdasági együttműködési programjainak finanszírozására. Ezt a keretet az infrastruktúra, az új technológiák és a zöld gazdaság területén megvalósítandó beruházások támogatására lehet felhasználni. Kína a beruházási együttműködés erősítése érdekében egy kínai-közép-európai alapot is létrehoz, amelyben szándékai szerint az első fázisban 500 millió dollár gyűlik össze. Kína emellett kész valutacsere-megállapodásokat kötni a térségbeli országokkal.

Varsóban több tucatnyian tüntettek csütörtökön a kínai kormányfő ellen a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt a kerekasztal helyszíne, a varsói Királyi Vár előtti téren.

Ugrás vissza Ugrás vissza...