Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kitüntetéseket adtak át a vasutasnap alkalmából

Cikk:

A politika kellő erőt és bátorságot gyűjtött ahhoz, hogy az országban beinduljanak a reformok - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az 56. vasutasnap központi ünnepségén. Ebből az alkalomból 313-an kapnak kitüntetést.
A vasúti reformról szólva a gazdasági és közlekedési miniszter kiemelte, hogy a közúti és a vasúti szolgáltatás menetrendjét, tarifáját össze kell hangolni. Kóka János kitért arra, hogy a vasúttársaságnak takarékosabban és jobb szolgáltatást nyújtva kell működnie, a piaci versenyben az utasok érdekeit kell szem előtt tartania.
A vasúti piacnyitásra utalva a miniszter elmondta: a versenyben az számít, hogy ki tud jobb szolgáltatást nyújtani minél olcsóbban, és szeretné, ha a MÁV ennek a versenynek nyertese lenne. Kóka János kérte a vasutasokat, hogy segítsék a reform végigvitelét.
Uniós források is rendelkezésre állnak
Heinczinger István, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a vasút jelentős fejlesztések előtt áll, az európai uniós forrásokat felhasználva 2007-2013 között évente 80 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztésre. Hangsúlyozta: bevételét a MÁV akkor tudja növelni, ha magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt.
A vasúti reformokról szólva Heinczinger István elmondta, hogy ennek jegyében 2006. január 1-jével létrejött az önálló árufuvarozási üzletág, a MÁV Cargo, 2007. január elsejétől önállósodik a személyszállítási, az infrastruktúra, illetve a gépészeti üzletág, amelyek tevékenységét a MÁV Zrt. holding szervezetbe fogja össze.
A tervezett létszámleépítésről elmondta, hogy az elsősorban a MÁV központi vezetését érinti. A "vízfej-apasztás" során a 8568 főből 30 százalékot építenek le, és 2007. január elsejére 6000-en lesznek.
Új motorvonatokat vásároltak
A vezérigazgató-helyettes kitért arra, hogy a 2012-re várható személyszállítási piacnyitást a MÁV modern, korszerű járműparkkal szeretné várni. A járműpark megújításaként 2005-2006-ban 63 darab új motorvonatot szereztek be, amelyből 10 már közlekedik, további 10 hamarosan forgalomba áll. A német vasutaktól 300 darab felújított személykocsi beszerzésére kötöttek szerződést, amelyből az elsők már közlekednek.
Az ünnepségen a Baross Gábor Oktatási Központ 165 végzős hallgatója letette a tiszti esküt. A MÁV tájékoztatása szerint a Vasutasnap alkalmából 313-an kapnak kitüntetést hét helyszínen.
Ugrás vissza Ugrás vissza...