Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újra működik a magyar-szlovák gazdasági vegyes bizottság

Létrehozva: 2009. február 23.
Módosítás: 2009. február 24.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A két ország egy közös áram- és gázvezeték terveit készíti elő, és együttesen lép fel annak érdekében, hogy a külföldi bankok kielégítően finanszírozzák leányvállalataikat - mondta el Bajnai Gordon magyar és L'ubomír Jahnátek szlovák gazdasági miniszter hétfőn Komáromban.

Magyarország és Szlovákia újjáéleszti gazdasági vegyes bizottságának kapcsolatát, közös áram- és gázvezeték terveit készíti elő, és együttesen fellép annak érdekében, hogy a külföldi bankok kielégítően finanszírozzák leányvállalataikat - közölte a szlovák és a magyar gazdasági miniszter hétfőn. Bajnai Gordon magyar nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és L'ubomír Jahnátek szlovák gazdasági miniszter részt vett Komáromban egy magyar és szlovák cégek számára tartott rendezvényen is, amelynek témái között a gazdasági krízis hatásai és a válságkezelési intézkedések szerepeltek.

A találkozón együttműködési megállapodást kötött a magyar és szlovák befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség, az ITD és a SARIO, valamint megállapodást írt alá a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) és szlovák partnere a gazdasági kapcsolatok ösztönzése érdekében.

Magyarország és Szlovákia két nagy elektromos távvezeték és egy, a két országot összekötő gázvezeték tervein dolgozik, mivel az év eleji gázellátási zavarok idején a vezeték hiánya akadályozta meg, hogy Magyarország gázzal segítse Szlovákiát.

Szlovákia tartja a 19 százalékos adókulcsot

L'ubomir Jahnátek újságírói kérdésre úgy fogalmazott, "öngyilkosságnak felérő tettnek tűnne az adócsökkentés", ezért Szlovákiában marad a 19 százalékos adókulcs. Adóügyben Bajnai Gordon rámutatott, a magyar kormány tervei szerint 7 százalékkal lesz kevesebb a vállalkozókat terhelő adó, így az eddiginél olcsóbb lesz Magyarországon termelni. Ez elősegítheti az euró bevezetését, amelyre a magyar miniszter szerint az országnak "a lehető leggyorsabban" szüksége van.

Közös fellépés az Európa Csúcson

Mindkét miniszter kiemelte, hogy az Európa Csúcson közösen kérik majd, hogy a közösségen belül egy adott bank viselkedése valamennyi tagországban azonos legyen, azaz ne fordulhasson elő, hogy a külföldi tulajdonú bankok leányvállalatai országaikban szűkítsék a hitelek kihelyezését.

Bajnai Gordon rámutatott, hogy a két ország határ menti együttműködésére hét évre 207 millió euró áll rendelkezésre. Ebből 60 millióra már lehetett pályázni, és 260 projekthez kértek támogatást, legtöbben az "emberek közötti együttműködés" témakörben pályáztak.

Szlovákia hatodik legnagyobb kereskedelmi partnerünk

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium adatai szerint Szlovákia évi hatmilliárd eurós áruforgalom mellett Magyarország hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere. 2008 első kilenc hónapjában a kivitel és a behozatal egyaránt húsz százalékot meghaladó mértékben növekedett. Az együttes forgalom 5,6 milliárd euró volt. A 3,25 milliárd eurós exporthoz 2,37 milliárd euró társult, a magyar aktívum 879 milliárd euró volt. A magyar import egyötödét gépipari szállítások tették ki, ezek 28 százalékkal bővültek. A behozatal legnagyobb részét, 40 százalékát a feldolgozott termékek adták.

A magyar-szlovák tőkekapcsolatokban a magyar tőkeexport dominál. Az MNB adatai szerint 2006-ban a magyar tőkeállomány Szlovákiában 2,5 milliárd eurót képviselt. A Szlovák Nemzeti Bank szerint nyilvántartott 1,112 milliárd dollár érték alapján Szlovákiában Magyarország az ötödik legjelentősebb befektető, 6 százalékos részaránnyal. Az NFGM közlése szerint mintegy 8000 magyar vállalatnak van szlovákiai érdekeltsége.

Ugrás vissza Ugrás vissza...