Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Harmadszor ülésezett a magyar-szlovén idegenforgalmi vegyes bizottság

Cikk:

Sajtó és Kommunikációs Főosztály
Önkormányzati Minisztérium
Budapest, 2010. március 8.


2010. március 5-én Budapest adott otthont a turisztikai vegyes bizottság harmadik ülésének. A magyar delegációt dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára vezette, a szlovén küldöttség vezetője pedig Marjan Hribar, a szlovén Gazdasági Minisztérium turisztikai főigazgatója volt. A tanácskozást megtisztelte jelenlétével Szlovénia budapesti nagykövete, Darja Bavdaž Kuret asszony is.

A kétoldalú idegenforgalmi vegyes bizottság 2007 augusztusában jött létre, a magyar-szlovén államközi turisztikai kapcsolatok ápolásának és fejlesztésének intézményesítésére.

A jelenlegi találkozót élénk párbeszéd, információ- és tapasztalatcsere jellemezte. Nem ok nélkül: az ülés napirendjén olyan témák megvitatása szerepelt, mint a gazdasági válság és annak hatásai, a forgalom élénkítésére tett kormányzati lépések és marketingakciók vagy a desztináció-menedzsment témaköre: milyen szervezeti struktúra és finanszírozási modell mentén épül fel a desztinációmenedzsment-rendszer hazánkban, illetve Szlovéniában. Nagy érdeklődés övezte továbbá a fenntarthatóságról, fenntartható turizmusfejlesztésről szóló napirendi pontot, valamint az Európa Kulturális Fővárosa projekt magyar és szlovén képviselőjének előadását. Mint ismeretes, az idei (egyik) kulturális fővárost hazánk – Pécs – adja, míg 2012-ben a szlovéniai Maribor viselheti a megtisztelő címet. A két fél konzultált még a nemzetközi szervezetekben, mindenekelőtt az ENSZ Turisztikai Világszervezetében való együttműködés formájáról, irányvonalairól is, valamint a szlovén fél előadásában a résztvevők megismerkedhettek a Szlovénia – Magyarország határ menti együttműködési program eddigi tapasztalataival, az első pályázati forduló fő eredményeivel.

A tanácskozás lezárásaképp a magyar és a szlovén delegáció vezetője jegyzőkönyvet írt alá az ülés eredményeiről, illetve a jövőbeni együttműködés támogatásáról.

Tekintettel arra, hogy a vegyes bizottság ideje alatt zajlott az Utazás 2010 turisztikai szakkiállítás is, amelyen Szlovénia impozáns keretek közt jelent meg, az ülés résztvevői a szakmai tanácskozást követően rövid látogatást tettek a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban megrendezett vásáron, és a kiemelt vendégek mellett természetesen Szlovénia nemzeti standját is megtekintették.


 

Ugrás vissza Ugrás vissza...