Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szigorúbb vegyianyag-szabályozást készít az EU

Létrehozva: 2005. június 8.
Módosítás: 2005. június 20.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Leghamarabb 2007-ben léphet életbe az unió vegyi anyagok gyártására, forgalmazására és nyilvántartására vonatkozó új szabálya. A REACH elnevezésű irányelvet - közösen hagyja jóvá az Európai Tanács, az Európai Parlament és a Bizottság - minden országnak módosítás nélkül kell átvennie.
Az unió területén gyártott és forgalmazott vegyi anyagok pontosabb és egységesebb nyilvántartását várja az Európai Unió a készülő REACH irányelv életbe lépésétől. A regisztráció (registration), értékelés (evaluation), engedélyezés (authorisation) és vegyi anyag (chemicals) szavak használatával elnevezett rendelettervezet jelenlegi formájáról 2003 októbere óta zajlanak a szakértői tárgyalások, az Európai Parlament elsőként idén októberben tárgyalhat róla.
Az ismert több mint 10 millió vegyi anyagból szakértői becslések szerint több mint százezer van forgalomban, melyek közül legkevesebb tízezret évi 10 tonnánál nagyobb mennyiségben gyártanak. Az unió szabályozásában több mint negyven jogszabály foglalkozik ezen anyagokkal. A jelenleg érvényben lévő irányelv különbséget tesz az 1981. szeptember 18-a előtt bejelentett és használatban lévő vegyi anyagok (mintegy 100 106 féle kémiai anyag került fel az úgynevezett EINECS listára) és az azóta bejelentettek között. Az ezt követően piacra kerülő vegyi anyagokkal szemben olyan szigorú szabályozást vezettek be a jogalkotók, hogy 1981 óta mindössze 3000 új anyag került az EU piacára, míg más országokban, Amerikában vagy Japánban ennek többszöröse.
50 milliárd euró egészségügyi haszon
A REACH rendelettervezet célja, hogy egységes nyilvántartást és szabályozást teremtsen a már meglévő és ismert anyagok, valamint az újonnan regisztrálni kívánt kemikáliák számára. Dr. Ungváry György, a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ főigazgatója elmondta, mivel az unió tagországaiban egyre több betegséget (rosszindulatú daganatot, meddőséget, immunrendszeri problémákat) tulajdonítanak a kémiai anyagoknak, az irányelv elsődleges célja között az egészség- és környezetvédelem szerepel, s csak ezután jön a versenyképesség fenntartása. Becslések szerint a REACH hatályba lépésétől 2035-ig mintegy 50 milliárd euró egészségügyi hasznot remélhetnek a tagállamok az egészségben megélt életévek és a megmentett életek gazdasági hasznát összeadva.
Mogyorósy György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ipari osztályának vezetője a készülő irányelvet ismertetve elmondta, a rendelet fontos kitétele, hogy a jövőben nemcsak a dokumentációért, hanem a vegyi anyag használatából és továbbadásából eredő kockázatokért is az adott gyártó (vagy importőr, e tekintetben a jogszabály nem tesz madj különbséget) lesz felelős. Így a későbbi felhasználók számára úgynevezett kémiai biztonsági adatlapot kell mellékelnie.
Egységes lesz a regisztráció
Az irányelv életbe lépését követően minden gyártó vagy importáló és forgalmazó cég regisztráltatni köteles a kémiai anyagot, amennyiben annak mennyisége meghaladja az évi egy tonnát. A regisztrálásokat nyilvántartó központ, azaz az Európai Vegyi Anyag Ügynökség várhatóan Helsinkiben lesz.
Annak érdekében, hogy a nagy vegyi üzemek és a kisebb vállalkozások is eleget tudjanak tenni a bejelentési kötelezettségnek, három ütemben történik a regisztráció. Az EINECS listán még nem szereplő anyagok regisztrációját a gyártás megkezdése előtt kell elvégezni. Az irányelv hatályba lépésétől számított három éven belül regisztrálni kell a már forgalomban lévő, úgynevezett CMR (azaz rákkeltő, meddőséget okozó vagy egyéb okok miatt káros), valamint az évi 1000 tonna felett gyártott vagy importált anyagokat. Hat éven belül kell nyilvántartásba vetetni a 100 tonna felett, és tizenegy éven belül az 1 tonna felett gyártott vagy forgalmazott vegyi anyagokat. A regisztráció ütemes bevezetése garancia arra, hogy tizenegy év múlva megszűnnek az eltérő szabályok az 1981 előtt és után bejelentett vegyi anyagokra - közölte Mogyorósy György.
A beérkezett adatok alapján az ügynökség értékeli, hogy megfelelő-e a dokumentáció, illetve az adott anyagra szükséges-e bármilyen engedélyt kérni. Engedélykötelesek például a fent említett CMR anyagok vagy például a mérgező anyagok. Az irányelv lehetővé teszi, hogy az engedélyköteles anyagok listája bővíthető legyen, és azt is, hogy indokolt esetben újra lefolytassák az engedélyezési eljárást. Az Európai Vegyi Anyag Ügynökség korlátozásokat is alkalmazhat, ilyenkor egy-egy anyag használatának körét szabhatja majd meg.
Közös brit-magyar javaslat a költségek csökkentésére
Az új irányelv bevezetése az unió tagállamaiban készült mintegy 50 hatástanulmány eredményei alapján megközelítőleg 12-15 milliárd eurót jelent majd. Mogyorósy György elmondta, a napokban készült el a magyar hatástanulmány, ami tizenegy év alatt összesen 600 millió eurós (azaz mintegy 150 milliárd forintos) költségekkel számol. Ezt jelentősen - az előzetes tanulmányok szerint 4-24 százalékkal - csökkentheti az a közös magyar-brit javaslat, melyet OSOR néven fogadtak be és tárgyalnak a szakértői bizottságok. Deim Szilvia, a környezetvédelmi tárca Európai Közösségi Jogi Koordinációs Főosztályának osztályvezetője tájékoztatása szerint a javaslat lényege, hogy a vegyi anyagokról szóló információk közös adatbázisba kerüljenek, és ezen adatok nyilvánossá tételével az egyes cégek, vállalatok felhasználhassák a már elvégzett vizsgálatok, kutatások tapasztalatait.
Deim Szilvia szerint ez csökkenti az Ügynökséghez beérkező hivatalos dokumentáció mennyiségét, lehetővé teszi, hogy az azonos anyagot gyártó, illetve importáló cégek megosszák a költségeket, de ne sértsen üzleti titkokat. A közös adatbenyújtás minimálisra szorítaná az elkerülhetetlen állatkísérletek számát is, valamint jelentős költségmegtakarítást jelentene valamennyi részvevő számára - hangzott el a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett tájékoztatón.
Ugrás vissza Ugrás vissza...