Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország a szigorúbb uniós vegyszerszabályozás mellett

Létrehozva: 2004. június 23.
Módosítás: 2004. október 27.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Magyarország csatlakozott a WWF kampányához, amellyel a környezetvédelmi szervezet szeretné elérni, hogy az Európai Parlament a vegyszerek forgalmazásáról szóló törvény (REACH) szigorúbb változatát fogadja el 2004 decemberében.

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak a vegyi anyagok használatát szabályozó REACH törvény szigorúbb változatát kellene elfogadnia 2004 decemberében - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerdán. A törvénytervezet szabályozza a vegyi anyagok nyilvántartását, értékelését és a vegyszerek használatának engedélyezését, illetve megtiltaná a legveszélyesebb anyagok gyártását, ha azok más, megegyező hatású vegyszerekkel kiválthatók. Az Európai Parlament 2004 végén dönt a tervezetről.

Nemzetközi kampányt indított a WWF

A WWF "DetoX" néven nemzetközi kampányt indított azért, hogy az EP a törvény szigorúbb változatát fogadja el, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Környezetvédelmi Minisztérium is. A WWF számos európai országban készített felméréseket arról, hogy az emberek mit gondolnak a szervezetben lerakódó és felhalmozódó vegyi anyagokról. Ezenkívül tavaly decemberben csaknem félszáz európai parlamenti politikus önként adott vért, hogy kiderüljön, milyen vegyi anyagok találhatók az európai polgárok vérében. A vizsgálat összesen 76 féle káros vegyületet mutatott ki a mintákban, egy ember vérében átlagosan 41 fajta vegyszert találtak, 13 vegyület pedig minden megvizsgált személy vérében megtalálható volt. A vegyszerek között napjainkban is használatos, illetve már korábban betilott anyagok is szerepeltek, köztük ftálsavak, fluortartalmú vegyületek és egy, a közelmúltban betiltott brómtartalmú, tűzgyulladást gátló szer is.

Környezetvédelem kontra vegyipar

Élelmiszer-adalékok, műanyagok, textíliák, kozmetikumok nagy mennyiségben tartalmaznak olyan vegyi anyagokat, amelyekről nem tudni, hogy hosszú távon milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

"A vegyipar szereplői valószínűleg gazdasági szempontokkal érvelnek majd a törvénnyel kapcsolatos vitában, mégis az a szándékunk, hogy a törvényben a környezetvédelem szempontjai legyenek az uralkodók a vegyiparéval szemben" - mondta Persányi Miklós. A miniszter szerint a környezet megóvására még a kevésbé tehetős országoknak is sokat kell költeniük, nehogy később a társadalom egészségével kelljen fizetni.

Egy euró minden uniós polgártól 11 éven át

Persányi Miklós szerdán Kökény Mihály egészségügyi miniszterrel együtt adott vért a WWF kampányának részét képező vizsgálathoz. Karl Wagner kampányigazgató elmondta, hogy a szigorúbb szabályozás elfogadása tizenegy évig évente 1 euró kiadást jelentene - képletesen - minden uniós állampolgárnak. Ez elfogadható költség, ha figyelembe vesszük, hogy a felmérés szerint az uniós országok polgárainak több mint kilencven százalékát aggasztják a szervezetben lerakódó vegyi anyagok - mondta a kampány igazgatója.

A DetoX-kampányról és a REACH-ről bővebben itt olvashat!

Ugrás vissza Ugrás vissza...