Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A tőkekivitel és a lakáshitelek billentették a fizetési mérleget

Létrehozva: 2004. január 19.
Módosítás: 2006. április 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Országgyűlés pénzügyi bizottsága hétfőn meghallgatta Veres Jánost. A pénzügyi tárca politikai államtitkára szerint a tavalyi fizetési mérleg főként a magas tőkekivitel és a lakáshitel-állomány jelentős bővülése miatt alakult rosszabbul a vártnál.
Veres János szerint elsősorban a jelentős mértékű magyar tőkekivitel, a feldolgozóipari beruházások növekvő importigénye és a lakáshitelek jelentős bővülése miatt alakult a vártnál kedvezőtlenebbül a folyó fizetési mérleg egyenlege tavaly. A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának hétfői ülésén hangsúlyozta: a folyó fizetési mérleg finanszírozási oldalát legalább 1-1,2 milliárd euróval rontotta a magyar cégek külföldi terjeszkedése, tőkekivitele, ami ennek ellenére kedvező, a magyar gazdaság erejét mutatja.
A beinduló feldolgozó-ipari beruházások hosszabb távon növelik az exportot, de hozzájárultak az import jelentős növekedéséhez is, mintegy 1 milliárd euróval rontva a folyó fizetési mérleget - közölte, majd emlékeztetett: a növekvő beruházásokkal összefüggésben megnőttek az áfa-visszaigénylések, és az szja-bevételeket a tervezetthez képest csökkentette, hogy a tárca által a vártnál jóval többen éltek adókedvezményi lehetőséggel. Az óriási mértékben megugrott, 1,6 milliárd forintot is elérő lakáshitel-állományhoz kapcsolódó támogatások a tervezettet meghaladó mértékben terhelték a költségvetést.
Idén jelentkezik a háromszázalékos kamatemelés terhe
Veres szerint a Monetáris Tanács tavalyi döntései jelentősen növelték az államadósság kamatterheit, a decemberi 3 százalékpontos kamatemelés az idén várhatóan 100 milliárd forintos plusz kamatterhet jelent. Biztató jel azonban, hogy a fizetési mérleg hiányából mintegy 2,3 milliárd euró köthető a gazdaság és az export növekvő bővüléséhez.
Gazdasági stratégiát hiányol az ellenzék
Varga Mihály (Fidesz-MPSZ), a bizottság elnöke kifogásolta, hogy a kormány "még mindig inkább a helyzetfelmérésnél tart, és sokkal kevésbé a terápia meghatározásánál". Szabó Lajos alelnök (MSZP) szerint a magyar gazdaság visszatért a hosszú távú, export- és beruházás-vezérelt fejlődési pályára, július óta számos jele van annak, hogy a gazdaság túljutott a mélyponton. Példaként említette, hogy júliustól novemberig több mint 14 százalékkal emelkedtek a beruházások.
Ugrás vissza Ugrás vissza...