Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Veres: nem lesz új adócsomag 2007-re

Cikk:

A kormány várhatóan nem terjeszt új adócsomagot a Parlament elé 2007-re, a mostani módosítások elengedők az egyensúly helyreállításához – mondta hétfőn Veres János pénzügyminiszter.
Az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott adótörvények által 2008-ra a GDP arányos államháztartási hiány 3-3,5 százalékra csökken, így Magyarország szabadon eldöntheti, hogy mikor csatlakozik az euró övezethez - mondta Veres János pénzügyminiszter a hétfő délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón. Ősszel várhatóan már nem terjeszt a Parlament elé 2007-re vonatkozó új adócsomagot a kormány, a mostani adótörvények elfogadása esetén az egyensúlyjavítás érdekében várt bevételek elegendőek - mondta Veres János. A kormány megfontolja, hogy ingatlanadót vezessen be, de az csak 2008-tól léphet majd hatályba.
A kiigazítás fele kiadáscsökkentés, fele bevételnövelés
A pénzügyminiszter elmondta: a kiigazítási programból 2006-ban a kiadáscsökkentés 50 százalékos arányt képvisel, az adó és járulékbevételek növelése ugyancsak 50 százalékot, jövőre 40-60 százalék lesz ez az arány. A kiadások idei 170 milliárd forintos mérsékléséről a kormány már döntött, jövőre, az eredeti pályához képest, ez az összeg meghaladja az 500 milliárdot. Az Új egyensúly program terhei a lakosságra és vállalkozásokra egyaránt hárulnak, de igyekeztünk a tehermegosztást az igazságosság és a szolidaritás jegyében megvalósítani - fogalmazott a pénzügyminiszter.
Szélesítik az adófizetők bázisát
A hétfőn megszavazandó törvénymódosításokról Veres János elmondta: bevételnövelő tétel a házipénztár megadóztatása, a minimálbér kétszerese után fizetendő járulék fizetés, az elvárt adó intézményének érvényesítése. A törvénymódosítások és a fekete foglalkoztatás elleni fellépés további szigorítása azt szolgálják, hogy szélesebb bázis mellett a későbbiekben kisebb legyen az adóteher - fejtette ki a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy első lépésben a szélesebb adóbázis megteremtése a feladat.
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy 2007 januárjától pontos képünk legyen arról a 400-500 ezer felnőtt, munkaképes magyar állampolgárról, akik után sem a munkáltatójuk, sem önmaguk nem fizetnek járulékot, miközben jövedelemmel rendelkeznek – szögezte le Veres János.
Folytatják a tárgyalást a szakszervezetekkel
A kormány folytatja a tárgyalásokat a szakszervezetekkel, a pénzügyminiszter szerint ugyanakkor a szakszervezetek érdeke is, hogy Magyarország megvalósítsa a konszolidációs programot, mert csak egy egyensúlyban levő államháztartás esetén vehetjük igénybe az Európai Uniótól érkező 22 milliárd euró összegű fejlesztési forrást.
Ugrás vissza Ugrás vissza...