Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Október 18-án tárgyal a kormány a jövő évi költségvetésről

Cikk:

A pénzügyminiszter ismertette a jövő évi költségvetés elfogadásának tervezett menetrendjét. Veres János arról is beszélt, hogy a kormány még az ősszel szeretne pontot tenni a regisztrációs adó ügyére.
A kormány várhatóan október 18-án tárgyal a jövő évi költségvetésről első olvasatban - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.
A tárcák közötti egyeztetés várhatóan október 15-ig lezárul, ezt követően kerül sor a szakértői szintű munkákra.
A tervek szerint a társadalmi partnerekkel október 19. és 27. között egyeztet a kormány. A költségvetés alapkötete október 31-én kerülhet az Országgyűlés elé, december 21. és 23. között lehet róla végszavazás, így a közlönyben december 27-én jelenhet meg.
A fő kötet 31-én a parlament elé kerülhet
Október 19. és 27. között folyik majd a jövő évi költségvetésről az egyeztetés az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal, az önkormányzati és a társadalmi szervezetekkel, majd az egyeztetett változatot október 28-án újra áttekinti a kormány. Ezt követően október 31-én nyújtja be a költségvetés fő kötetét a kormány a parlamentnek.
Várhatóan november 14-15-én tárgyalják a parlamenti bizottságok a büdzsé tervezetét, az általános vitát az Országgyűlés november 16-án kezdi meg, és várhatóan 16-17-18-án folytatja le.
A mostani elképzelések szerint december 5-én határoz az Országgyűlés a jövő évi költségvetés fő számairól, a végszavazás pedig  még karácsony előtt megtörténik.
Összhangban a konvergenciaprogrammal
Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter nyomatékosította: a 2007-es büdzsé teljes összhangban lesz a Brüsszelnek beadott konvergenciaprogrammal, a költségvetés belső szerkezetéről, fő számairól azonban csak október 18. után tud nyilatkozni.
Hozzátette: a konvergenciaprogramnak megfelelően a büdzsét úgy állítják össze, hogy az államháztartás GDP-arányos hiánya 2007-ben 6,8 százalék legyen. Az idei deficit várhatóan a GDP 10,1 százaléka körül alakul.
Nyolcmilliárdos kártérítés a regisztrációs adó miatt
A kormány még az ősszel pontot szeretne tenni a regisztrációs adó ügyére, mert az Európai Bíróság  mintegy nyolcmilliárd forint kártérítésre kötelezte a magyar államot - közölte Veres János. A kérdést a lehető legegyszerűbb eljárással szeretnék megoldani, de lehet, hogy rendeletnél magasabb szintű jogszabályt hoznak. 
A mostani elgondolás szerint a már megfizetett regisztrációs adót nem lehet automatikusan visszafizetni, hiszen azt ráterhelték már a vevőkre. A részleteket az ítélet kézhezvétele után dolgozzák ki - mondta a pénzügyminiszter.
Elmarasztaló ítélet
Az Európai Bíróság csütörtökön kihirdetett ítélete szerint nem tartja összeegyeztethetőnek a magyarországi regisztrációs adót az európai uniós jogszabályokkal. A bíróság úgy ítélte meg, hogy az adótípus hátrányosabban kezeli a más közösségi tagállamból származó használt autókat, mint a belföldi használt autókat.
A döntés előrelépést jelenthet az Európai Bizottság javaslatának elfogadása felé. Az EU brüsszeli végrehajtó testülete kezdeményezte a regisztrációs adók rendszerének uniós szintű eltörlését és az adó beépítését az üzemben tartási díjba, elsősorban környezetvédelmi mutatók alapján.
Kóka: az ország nemzetközi tekintélye forog kockán
Magyarország nemzetközi tekintélye forog kockán az elmúlt időszak utcai eseményei és az ellenzék destabilizációs politikája miatt - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a tájékoztatón.
A miniszter elmondta: a számítások szerint az új potenciális befektetések értéke mintegy 1615 milliárd forint, ám beáramlásuk kétséges a mostani belpolitikai helyzet miatt. Ezek a lehetséges befektetések közvetlenül 37,5 ezer, közvetve 100 ezer munkahelyet hozhatnak létre.
Kóka János elmondta: a stratégiai befektetők kivárnak, amíg a belpolitikai helyzet megoldódik. Szavai szerint a piac bizalomerősödéssel válaszolt a kormány stabilizációs és reformprogramjára. Egyelőre a befektetők nem árazták be azt a kockázatot, hogy Magyarország ne hajtaná végre a konvergenciaprogramot, hogy ne valósulnának meg a stabilizációs és reformcsomagok - jegyezte meg a miniszter.
Kétezer vendégéjszakát mondtak le
Az utcai események hatására eddig mintegy 2000 vendégéjszakát mondtak le Budapesten. A gazdasági miniszter szavai szerint ennél azonban súlyosabb a helyzet, mert több konferencia és szakmai tanácskozás elmaradt, vagy a rendezvényt elhalasztották. A kár értéke mintegy 1 millió euró.
Kóka János közölte: a lakosság devizában felvett hitelállománya 2750 milliárd forint. A forint árfolyamának gyengülése jelentős mértékben ronthatja a devizában eladósodottak helyzetét - tette hozzá.
A pénzügyi befektetők a miniszter szavai szerint egyelőre kivárnak, és várhatóan nem vonják ki befektetéseiket az országból, azonban ennek nagy ára lehet, mert ugyan a Monetáris Tanács, a jegybank tudja kezelni a problémát, minden esetleges jegybanki kamatemelés jelentősen megemelheti a központi büdzsé kamatterheit.
Ugrás vissza Ugrás vissza...