Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Elvárt adó helyett szigorúbb költségellenőrzés

Cikk:

Az elvárt adó helyett az APEH szigorúbb ellenőrzéssel kívánja elérni, hogy az adót jelenleg nem fizető vállalkozások megfizessenek egy minimális társasági adót, illetve személyi jövedelemadót, amelynek mértéke a korrigált bevétel két százaléka.

- A kormány két változatban tárgyalta a törvényjavaslatot, és elképzelhető, hogy a két javaslat "mixelése" valósul meg, ami nem új adónemet, hanem az adótörvények több módosítását jelenti - mondta Veres János pénzügyminiszter.

Magyarországon 315 ezer vállalkozásból - legalábbis papíron - 118 ezer veszteséges, 16 ezer pedig 0 forint adót fizet. A 321 ezer egyéni vállalkozó közül 210 ezer nem fizet adót, közülük 108 ezer veszteséget jelent.

A pénzügyminiszter közölte: mindkét változat szerint a vállalkozásoknak meg kell fizetniük egy minimális adót, amely társas vállalkozásoknál a korrigált bevétel két százalékának 10, illetve 16 százaléka, egyéni vállalkozásoknál pedig a jövedelemadó-alap két százaléka.

- Azok a vállalkozások, amelyek nem képesek megfizetni ezt a minimális adót,  bizonyítaniuk kell, hogy ténylegesen veszteségesek, vagy adóalapjuk kisebb, mint a korrigált árbevétel két százaléka - tette hozzá Veres János.

Stratégia a kutatás-fejlesztésről

A kormány elfogadta a tudománytechnológiai és innovációpolitikai stratégiát - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A vállalati kutatás-fejlesztés erősítése, a nemzeti innovációs rendszer kialakítása, a kreatív, innovatív munkaerő fejlesztése szerepel a stratégiában. A célok közé sorolta a megfelelő, innovációt támogató jogi és gazdasági környezet kialakítását, valamint a globális piacon is versenyképes vállalkozások, termékek és szolgáltatások kialakítását.

Kóka János szerint a kutatás-fejlesztési stratégia célja, hogy a magyar gazdaság egyre inkább a tudás- és technológiaintenzív képességeivel tudjon lehetőségekhez jutni a világpiacon.

A miniszter úgy vélte, külön értéke a dokumentumnak, hogy azzal a Magyar Tudományos Akadémia is egyetért.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak a rendszerváltás óta nincs összefogott tudománytechnológiai és innovációpolitikai stratégiája. Hozzáfűzte: a 2004-es innovációs törvény értelmében a kormánynak ezt meg kellett alkotnia.

Ugrás vissza Ugrás vissza...