Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Egy szervezetbe kerül az állami vagyonkezelés

Létrehozva: 2007. május 16.
Módosítás: 2007. május 17.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A jövő év januárjától a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács irányítja az állami vagyonkezelést a kormány által pénteken az Országgyűlésnek beterjesztendő állami vagyonról szóló törvénytervezet szerint.

Veres János pénzügyminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: az államháztartás reformja keretében kívánja a kormány újraszabályozni az állami vagyonnal kapcsolatos gazdálkodást annak érdekében, hogy javuljon az állami vagyonnal való gazdálkodás átláthatósága és hatékonysága.

Az új állami szervezet, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács igazgatósága héttagú lesz. Ellenőrzőbizottsága, akárcsak jelenleg az ÁPV Zrt.-é 11 tagú lesz, részt vesznek benne a parlamenti pártok és az érdekképviseletek delegáltjai, elnökét az Állami Számvevőszék elnöke javasolja.

Megszűnik az ÁPV Zrt.

Kiegészítik a kárenyhítési kasszát

A fagykárok miatt a kormány úgy módosítaná az agrárkárenyhítésről szóló törvényt, hogy a költségvetés terhére többletforrást tudjon biztosítani a gazdáknak - jelentette be Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

A törvénymódosításhoz az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges, és ha ez meglesz, a kárenyhítési kasszát a költségvetésből ki tudja egészíteni a kormány.

A kasszához utólag is csatlakozhatnak termelők, illetve a károk egy részét előlegként fizetik ki. Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: mivel a fagykárok mértéke még nem ismert, nem tudja megmondani, a büdzséből mekkora összeget tesznek a kárenyhítési kasszába.

A kabinet kidolgozott egy kedvezményes hitelkonstrukciót, ez a támogatási program a kis- és középvállalkozások aszály-, belvíz- és fagykárára vonatkozik.

A törvénytervezet szerint létrejön a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., amelynek részvényesi jogait és a közgyűlési jogokat az állami vagyonért felelős miniszter gyakorolja.

E szervezethez kerül a központi költségvetési szervek, illetve az állam társasági részesedésének kezelése, és ezzel együtt a jövő évtől megszűnik az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt., a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a Nemzeti Földalap.

A Szerencsejáték Zrt. a törvénytervezet szerint értékesíthető lesz, de konkrét elképzelés ezzel kapcsolatban nincs napirenden - felelte az MTI kérdésére a pénzügyminiszter.

Exportvezérelt pályán a gazdaság

Az első negyedévi bruttó hazai termék, a GDP 2,9 százalékkal nőtt, a naptári hatással korrigált növekedés 3 százalék volt, miközben az elemzők ennél kisebb növekedést vártak - rögzítette az elmúlt napok legfontosabb makrogazdasági mutatóját Veres János. A pénzügyminiszter megemlítette a 8,8 százalékos az első negyedévi összesített ipari termelési mutatót és az export 17 százalékot meghaladó dinamikáját, hozzátéve, hogy az első negyedévi külkereskedelmi hiány fele a tavalyinak.

A számok azt jelzik, hogy exportvezérelt pályán halad a magyar gazdaság - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...