Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Állami garancia a magyarországi bankbetétekre

Cikk:

A magyar állam teljes garanciát vállal a bankbetétekre, valamint több mint kétszeresére, 13 millió forintra emeli a betétbiztosítás maximumát - jelentette be szerdán Veres János pénzügyminiszter. A jegybank értékelése szerint a hazai bankrendszer stabil és tőkeerős.

Szerdától teljes védettséget élveznek a magyarországi bankbetétek is - jelentette be Veres János pénzügyminiszter sajtótájékoztatón, melyen részt vett Simor András, a jegybank elnöke és Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke is. A kormány azt javasolja, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított összeghatárt a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra emeljék, és töröljék el a 10 százalékos önrészt is. A javaslatról öt párti egyeztetést követően a parlament dönt, a pénzügyminiszter reményei szerint már hétfőn, így egy héttel később kihirdethetik a jogszabályt. Parlamenti menetrend azonban nem befolyásolja a teljes körű állami garancia azonnali hatályba lépését - erősítette meg Veres János.

A bankok számára nem írnak elő azonnali, csak fokozatos feltöltési kötelezettséget az OBA-ba. Az OBA forrásait a bankok adják össze, ha a kormány azon túlmenően beavatkozik, közpénzből teszi. A pénzügyminiszter elmondta: a garantált betétek köre nem változik.

MNB: stabil a magyar bankrendszer

Magyarország még nem csatlakozott az amerikai, a svájci, a kanadai és a svéd jegybank, valamint az Európai Központi Bank és Bank of England szerdai, összehangolt kamatcsökkentő lépéseihez. Simor András jegybankelnök azt mondta: a fejlett és a feltörekvő gazdaságoknak nem kell okvetlenül azonos intézkedéseket hozniuk. Az MNB elnöke szerint a magyar bankrendszer stabil, de ha szükségessé válik, a jegybank megtesz mindent a pénzügyi rendszer biztonságos működésért.

A jegybank elnöke két kockázatra hívta fel a figyelmet. Egyrészt a hitelválság okozta bizalomvesztés miatt nőnek a bankok költségei, ez pedig hosszabb távon megemelheti a hitelkamatokat és szűkítheti a hitelezést. Hosszútvon emeli a banki költségeket az is, hogy a növekvő hitelezést a bankok részben külföldi forrásokkal fedezték, az elmúlt időszakban azonban a külföldi források költségei emelkedtek, miközben a források futamideje mérséklődött.

A jegybank megítélése szerint a hazai bankrendszer tőkeerős, az országban nincsenek úgynevezett "mérgezett" értékpapírok. Király Júlia alelnök kijelentette: az előző évek nyereséges működésének köszönhetően a bankrendszer jelentős tőketartalékokkal rendelkezik, így a pénzintézetek "sokkellenálló" képessége erős, a forintpiacot megfelelő likviditás jellemzi.

Ugrás vissza Ugrás vissza...