Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az idei kiadáscsökkentés 103 milliárd forint

Cikk:

Az eddig fel nem használt fejezeti-, illetve központi egyensúlyi tartalék zárolásával, valamint a munkaerőpiaci és kutatás-fejlesztési alapok és az uniós társfinanszírozás kiadásainak lefaragásával 103 milliárd forinttal csökkenhet idén az államháztartási hiány.

Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 103 milliárd forintos megtakarítást jelent - mondta Veres János csütörtökön. A becslés konzervatív, a hiány ennél kedvezőbb is lehet - közölte a pénzügyminiszter, hozzátéve: a kormány szombaton nyújtja be a jövő évi új makropályát, illetve a módosított, új változatú költségvetést az Országgyűlésnek.

Zárolják a fel nem használt tartalékokat

Az államháztartási hiány 0,4 százalékpontos, 103 milliárd forintos csökkentése mögött a következő tételek állnak: a tárca zárolja az eddig fel nem használt 57 milliárd forint összegű fejezeti egyensúlyi tartalékot, a fel nem használt 20 milliárdos központi egyensúlyi tartalékot. Ezenkívül kiadáscsökkentés valósul meg két alapnál, a munkaerőpiaci illetve a kutatás-technológia alapnál 5-5 milliárd forint összegben, valamint az uniós társfinanszírozásnál 16 milliárddal kevesebbet használ fel a költségvetés.

A felsorolt összegek az államháztartás eredmény és pénzforgalmi szemléletében egyaránt jelentkeznek - hangsúlyozta Veres János. A kiadáscsökkentés nyomán az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) kevesebb állampapírt kell kibocsátania, s ez az összeg az ÁKK már ismert közleménye szerint 200 milliárd forint.

Jövőre 2,6 százalékra csökkenhet a hiány

A jövő évi költségvetésről annyit árult el a pénzügyminiszter, hogy a GDP arányos államháztartási hiány 2,9 százalék lesz, ami nyugdíjkorrekcióval 2,6 százalékot jelent. A csütörtöki tárgyalások eredményeképpen a kormány megszerezte a szükséges parlamenti támogatást ahhoz az újjáformált törvényjavaslathoz, amely az Országgyűlés asztalán lévő közpénzügyi és intézményi szabályozásból, illetve az SZDSZ és a Fidesz 2009-2010. évi konkrét költségvetési plafonra vonatkozó javaslatából áll  össze - közölte Veres János.

Ugrás vissza Ugrás vissza...