Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Románia rendszeres tájékoztatást ígér a verespataki beruházásról

Cikk:

Románia rendszeres tájékoztatást ígér Magyarországnak a verespataki aranybánya beruházásról - jelentette be Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter és Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter kedden Bukarestben.

A magyar miniszter egynapos bukaresti látogatása során megbeszélést folytatott a romániai környezetvédelmi miniszterrel. A tárgyalások napirendjén szerepelt a Duna-stratégia keretében tervezett román-magyar együttműködés, valamint az őszi román-magyar együttes kormányülés előkészítése. A felek megállapodtak abban, hogy Románia és Magyarország az árvízvédelem területén közös koordinátori feladat vállalását kérvényezi a Duna-stratégia keretében. Borbély László közölte, hogy Románia elfogadta a magyar fél erre vonatkozó kérését.

Barsiné Pataky Etelka, a Duna-stratégiáért felelős magyar kormánybiztos Emlékeztetett: óriási pénzeket költenek a kormányok az árvízvédelemre, ennek ellenére a természeti csapás emberéleteket követel. A kormánybiztos rámutatott: bízik a román féllel való jó együttműködésben.    

A felek román-magyar együttes kormányülésen minél több konkrét projektet akarnak napirendre tűzni. A két szaktárca eldöntötte, hogy előkészítik egy román-magyar közös Duna-Tisza intézet létrehozását, amiről érdemben az együttes kormányülésen születhet határozat.  

A tárgyalásokon a román fél jelezte, hogy a verespataki aranybánya beruházásról folyamatosan tájékoztatja Magyarországot. A román kormány szakértői bizottsága várhatóan szeptemberben ül össze, és megvizsgálja a beruházó által benyújtott új környezeti hatástanulmányt. A román kormány 2007-ben függesztette fel a projekt környezetvédelmi engedélyezését, ez a folyamat most újraindul – mondta Borbély László.

Fazekas Sándor magyar vidékfejlesztési miniszter megköszönte Borbély Lászlónak a projektről adott részletes tájékoztatást, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Magyarország rendszeres és naprakész tájékoztatással rendelkezzen a beruházás engedélyezési folyamatáról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...