Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Erősítené a Gazdasági Versenyhivatalt a szaktárca

Cikk:

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium partner abban, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eredményesebben léphessen fel a kartellek ellen, mert így csupán az autópálya-építéseknél 100 milliárd forintokat lehetne megtakarítani az adófizetők pénzéből - hangsúlyozta Kóka János, a tárca vezetője.

Az utóbbi négy évben a legóvatosabb becslések szerint is 64 milliárd forint kárt okoztak a kartellek. A összebeszélés, a verseny korlátozása 142 milliárd forinttal emelte az árakat. A kartellek áremelő hatását nemzetközi szinten 10-45 százalékra becsülik, Magyarország ennek felső határán áll - jegyezte meg a miniszter.

Elmondta: az őszi ülésszakra olyan törvényjavaslatot készítenek elő, amely a Gazdasági Versenyhivatal hatékonyabb fellépését szolgálja. Így például a hivatal előzetesen betekinthetne gyanú esetén a közbeszerzési kiírásokba. A tervek szerint a közbeszerzési dokumentumok adatbázisszerűen, nyilvánosan is kereshetők lesznek, mert a nyilvánosság is elrettentő erővel bír - mutatott rá Kóka János.

Csökkentek az autópálya-építési költségek

A miniszter elmondta: többéves erőfeszítéssel a versenyfeltételek erősítésével 40 százalékkal csökkentették például az autópálya-építési költségeket. A kétmilliárd forint körüli kilométer árat egymilliárd forint közelébe csökkentették.

A miniszter szerint szinte valamennyi infrastruktúra-építésnél 20-40 százalékkal csökkenthetők a költségek a tényleges versennyel.

A miniszter szólt a közbeszerzéseket kiíró állami és önkormányzati intézmények felelősségéről is. Egyrészt jogkövető magatartással megakadályozhatják a pályázók összejátszását, az árak emelését, de a törvény betűjén túl annak szellemében is számtalan lehetőségük van erre. A miniszter ezért is támogatja, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ajánlásokat, útmutatókat készítsen a helyes gyakorlatot ismertetve.

Akár kötelező olvasmányok is lehetnek

Ilyen útmutató készült például az ajánlattevők versenytárgyaláson való összejátszásáról, annak jogi, közgazdasági összefüggéseiről. A miniszter szerint az ilyen útmutatók akár kötelező olvasmányok is lehetnének ezeken a munkaterületeken. A minisztérium anyagilag is kész támogatni az ilyen kiadványok megjelentetését.

Kóka János hangsúlyozta: tudomásul kellene venni, hogy a verseny korlátozása, a kartell nemcsak versenyjogi bírsággal, a közbeszerzési eljárásból való eltiltással jár, hanem polgári per alapján az okozott kár visszaperelhető, illetve a versenykorlátozó magatartás a büntető törvénykönyv szerint is önálló tényállás, büntethető 2005 szeptembere óta.

Nagy Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke örömét fejezte ki, hogy a miniszter elkötelezett a versenykorlátozó magatartás elleni fellépésben, a verseny feltételeinek erősítésében. Mint mondta, a kartell gyakorlatilag az adófizetők pénzének ellopása.

Ugrás vissza Ugrás vissza...