Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Több megállapodást is kötött Szijjártó Vietnámban

Cikk:

Magyar vállalat kezdheti meg az ázsiai ország népesség-nyilvántartási rendszerének felépítését, egy másik magyar cég egy tartományi víztisztítási rendszert alakíthat ki, továbbá megindulhat a magyar sertéshús exportja is Vietnámba – többek közt ezekről állapodott meg Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Vietnámban.

Az államtitkár Hanoiban részt vett a magyar-vietnámi gazdasági vegyes bizottság ülésén, és találkozott Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel, valamint Cao Viet Sinh tervezési és beruházási miniszterhelyettessel, továbbá Nguyen Phuong Nga külügy- és Truong Chi Trung pénzügyminiszter-helyettessel.

A magyar kormány a keleti nyitás politikájának keretében az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt kíván helyezni az ázsiai országokkal való kapcsolatra, Vietnámra pedig stratégiai partnerként tekint. Vietnámban most zajlik a gazdasági és társadalmi rendszer modernizációja, ezért a magyar tapasztalatokra a nagy rendszerek átalakítása terén kifejezetten nagy igény van – fejtette ki Szijjártó Péter.

Szerdán két megállapodást is aláírtak, amely nyomán magyar cégek komoly piaci lehetőségekhez jutnak a délkelet-ázsiai országban. Egy magyar vállalat kezdi meg a Vietnámban jelenleg nem létező népesség-nyilvántartási rendszer felépítését, és szintén egy magyar cég végezheti az egyik tartomány víztisztítási rendszerének kialakítását. Emellett magyarok építenek fel egy onkológiai kórházat, és megállapodtak abban is, hogy bővítik az atomenergetikai együttműködést, amely nyomán jelenleg vietnámi atomenergiai szakembereket képeznek Magyarországon, a jövőben pedig - mivel Vietnám most tervezi két atomerőmű felépítését - magyar cégek különböző, atomerőművekhez kapcsolódó berendezéseket szállíthatnak az ázsiai országba, és technológiákat is átadhatnak.

Aláírtak egy olyan megállapodást is, amelynek eredményeképpen tizenkét magyarországi élelmiszer-feldolgozó cég rákerült azoknak a külföldi vállalatoknak a listájára, amelyektől sertéshúst és feldolgozott sertéshústermékeket importálnak a vietnámiak, vagyis megindulhat a magyar sertéshús és sertéshústermékek exportja Vietnámba.

Végül abban maradtak, hogy stratégiai együttműködést kötnek az egészségipar területén is, így a vietnámi egészségügyi rendszer felépítése mind finanszírozási oldalról, mind informatikailag és technológiailag magyar minta alapján történhet. A magyar fél egy egészségügyi oktatóközpont létrehozását tervezi Vietnámban, és megnyílhat a kapu a gyógyszerforgalmazás, valamint az orvos- és nővérképzés területén való együttműködés előtt is.

Ugrás vissza Ugrás vissza...