Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jóváhagyta az EB a budapesti villamos-projekteket

Cikk:

Megkapta az Európai Bizottság jóváhagyását, így uniós forráshoz jut a budapesti 1-es és 3-as villamosvonalak felújítását, valamint az 1-es meghosszabbítását célzó projekt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfőn. A 41 milliárd forint összértékű beruházás így 94 százalékos uniós támogatásban részesül. A projektnek nem része az új villamosok beszerzése, azokat egy külön pályázat keretében vásárolná meg a BKK szintén uniós forrásból.

A tervek támogató levelét múlt héten bocsátotta ki a Nemzetgazdasági Minisztérium. A 2013 és 2015 közötti beruházás részeként felújítják az 1-es villamos Bécsi út és Puskás Ferenc Stadion közötti szakaszát, valamint a 3-as villamos leromlott szakaszait az áramellátási berendezésekkel együtt. Az 1-es villamost átvezetik az 1995 októberében átadott Rákóczi hídon, így a Szerémi út és a Hengermalom út érintésével a Fehérvári útig járnak majd a szerelvények, csúcsidőben 3-4 percenként. A 3-as vonalon a Kőbánya központján átvezető részen lesz műfüves vágány.

A vonalakon új váltók is lesznek, így forgalmi akadályok, zavarok esetén rövidebb szakaszon kell buszokkal pótolni a villamosokat. A nagyobb közúti csomópontok is megújulnak, villamosok érzékelésére alkalmas jelzőlámparendszerek épülnek. A megállóhelyi peronok akadálymentesek lesznek liftek beépítésével, gyalogos-átkelőhelyek kialakításával. Új perontetők is épülnek, és a peronok magasságának megemelésével könnyebbé válik a le- és felszállás.

Régóta esedékes volt a felújítás

A projekt jelenleg a kiviteli tervek készítésének fázisában tart, a kivitelezők kiválasztására irányuló közbeszerzési kiírás még az idén megjelenik, az első munkák 2013-ban kezdődnek az 1-es kritikus, Óbuda és Puskás Ferenc Stadion közötti szakaszának felújításával. Az 1-es és a 3-as vonalon a pálya rossz állapota miatt sok helyen csak 10-20 kilométer/órás sebességgel haladhattak a szerelvények, a felújítás régóta szükséges volt, de a BKV nem tudott uniós forrást szerezni. A BKK 2011-ben vette át a menedzselést.

Ugrás vissza Ugrás vissza...