Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A Siemens szállíthatja a körúti villamosokat

Létrehozva: 2003. április 9.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

A Siemens-Kiepe konzorcium szállíthatja a Nagykörútra az új villamosokat, miután a döntőbizottság a három pályázat közül a németek ajánlatát találta a legjobbnak. Az első járműveket 2004 őszétől tesztelnék a 4-es és a 6-os vonalán.
A német Siemens-Kiepe konzorcium győzött a BKV Rt. villamos-pályázatán. Aba Botond , a közlekedési társaság vezérigazgatója és a tenderbizottság vezetője szerint összességében a legjobb és a legolcsóbb járműveket szerzi be a főváros. A kilenctagú testület egyhangúlag döntött a német ajánlat mellett. A bizottság a BKV vezetőiből, a közgyűlés delegáltjaiból és a Műszaki Egyetem egyik tanszékvezetőjéből állt.
Jövőre érkeznek az első szerelvények
A szerződést még áprilisban aláírhatják a felek, ha a kereskedelmi tárgyalások során sikerül megállapodni a Siemensszel. Ellenkező esetben a második helyezett francia Alstom lép a helyébe.
Az első villamosokat 2004 őszétől tesztelnék a Nagykörúton, majd két év alatt fokozatosan forgalomba állítanák mind a negyven járművet. A tervek szerint 2006 közepétől már csak Siemensek közlekednek a 4-es és a 6-os vonalán, Európa legforgalmasabb felszíni villamosjáratán. A lecserélt és felújított villamosok Dél-Budán és Dél-Pesten szállítják majd az utasokat.
75 millió eurós hitelt ad az EU bankja
Aba Botond elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban sok "félrehallás" jelent meg a nyilvánosság előtt. "Olyanok nyilatkoztak, akik nem voltak az információk birtokában" - tette hozzá. A vezérigazgató úgy véli, a döntési szempontok körül alakult ki a legnagyobb tévedés. A villamosok ára csak egy volt a kilenc "forintosított" kritérium közül. (A paramétereket lásd a keretben!)
A 37 milliárd forintos beszerzéshez április 4-én az Európai Unió bankja, az EIB is hozzájárult. Erre azért volt szükség, mert a pénzintézettől 75 millió eurós (több mint 18 milliárd forintos) kedvezményes hitelt kap a főváros.
Ugrás vissza Ugrás vissza...