Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újabb közös V4-es külképviseletek nyílnak

Cikk:

A Dél-Afrikai Fokváros után takarékossági okokból újabb közös külképviseleteket nyitnak a Visegrádi Négyek, a tagországok két hónapon belül leteszik az asztalra javaslataikat a lehetséges helyszínekről.

 

A visegrádi négyek  (V4 - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) külügyminiszterei kedden Pozsonyban megállapodtak abban, hogy újabb közös képviseleteket nyitnak, elsősorban takarékossági okokból. A négy állam két hónapon belül értesíti egymást arról, hogy mely országokban tartják elképzelhetőnek közös konzulátus, külképviselet működtetését – mondta el Martonyi János külügyminiszter.

A V4 országai egyeztetik álláspontjukat az Európai Unió 2013 után esedékes új költségvetésének kérdésében, a négyek közös érdeke, hogy a költségvetésben ne érje hátrány az EU hagyományos fejlesztési területeit, a kohéziós politikát és a mezőgazdasági politikát. "Az EU úgynevezett nettó költségvetési befizetői szeretnék a bruttó nemzeti jövedelem 1 százalékában maximálni a közös költségvetést. Ugyanakkor egy sor politikát erősíteni szeretnénk, a versenyképességet, a kutatás-fejlesztést, az energiabiztonságot, a klímavédelmet, amelyek önmagukban véve legitim célkitűzések, csak az a gond, hogyha ezekre több pénzt fordítunk és közben megtartjuk az 1 százalékos plafont, akkor a hagyományos politikákra kevesebbet tudunk fordítani. Ezért nagyon fontos érdekük a visegrádi országoknak, hogy megvédjék a hagyományos politikák forrásait, a kohéziós politika, a mezőgazdasági politika forrásait, és egyben nekünk nagyon fontos az is, hogy a közös kül- és védelmi politika ügye előrehaladjon" - mondta a magyar diplomácia vezetője.

Az Európai Bizottság várhatóan jövő áprilisban, a soros magyar elnökség idején beterjeszti költségvetési javaslatát, amelyet kemény vita követ majd, és ezért fontos, hogy a V4 országai egyeztessék álláspontjukat. A találkozón elhangzott az is: a V4 országai érdekeltek abban, hogy az EU külpolitikájában az eddigieknél nagyobb figyelmet kapjon az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolat, az EU és Kanada kapcsolata.

 

Ugrás vissza Ugrás vissza...