Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vitanap a pénzügyi tárgyú törvényekről

Létrehozva: 2005. június 14.
Módosítás: 2005. június 14.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egy méltányosabb közteherviselés megteremtése és a feketegazdaság elleni fellépés a célja a kormány által javasolt pénzügyi törvénymódosításoknak, többek között a felszolgálási díj bevezetésének és az alkalmi munkavállalás legalizálásának.
Katona Tamás , a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a keddi pénzügyi tárgyú törvényekről szóló parlamenti vitanapon elmondta: a kormány által javasolt pénzügyi törvénymódosításoknak célja a méltányosabb közteherviselés és a feketegazdaság elleni fellépés többek között a felszolgálási díj bevezetésével és az alkalmi munkavállalás legalizálásával.
A politikus kiemelte: a módosítás értelmében október 1-jétől a vendéglátó üzleteknek lehetőségük lesz arra, hogy a borravalót legálisan feltüntessék árlapjaikon, és az a kifizetett számlában elkülönült tételként megjelenjen. A rendelet szerint az étlapon és a számlán feltüntetendő felszolgálási díj felszámítása a vendéglátóhely önkéntes döntése lesz, illetve a fogyasztó külön kérésére is számlázható. Maximális értéke a számla 15 százaléka.
A felszolgálási díjat áfa terheli, viszont iparűzési adó nem, és az áfával csökkentett összeget kell a felszolgálónak továbbadni. Az így kapott összegre ugyanakkor a személyi jövedelemadót nem kell megfizetni - mondta az államtitkár az expozéjában.
Alkalmi munkavállalás legalizálása
Az alkalmi munkavállalás legalizálása, ösztönzése érdekében a személyi jövedelemadóról szóló törvényben egy új adókedvezményt vezetnek be. Ennek értelmében, ha egy magánszemély alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztat valakit, akkor a közteherjegy értékének 75 százalékát adókedvezményként veheti igénybe.
A törvényjavaslat tartalmaz néhány kisebb módosítást is, így javasolja, hogy az egy liter vagy annál kisebb kiszerelésű ellenőrzött ásványolajtermékek kerüljenek ki a jövedéki kereskedelmi szabályok alól. Módosul az ingyenes utazásról szóló jogszabály is, a sorkatonaság megszűnése, valamint az európai parlamenti képviselők kedvezményei miatt.
A törvényjavaslat általános vitára bocsátását az idegenforgalmi bizottság 10 igen és 10 nem mellett nem támogatta.
Hadházy Sándor (Fidesz) elmondta: felvetődik a kérdés, hogy miért csak a vendéglátóiparban vezetik be a borravaló megadóztatását, holott a borravaló más szakmákban, a taxisoknál, a benzinkutasoknál vagy a fodrászoknál is jellemző. A költségvetési bizottság és a foglalkoztatási bizottság kormánypárti többsége támogatta a javaslatot, a kisebbségi vélemény előadói ugyanakkor kritizálták a kormány elképzeléseit.
Az adózás rendjéről szóló törvény módosítása
Az ellenzéki képviselők szerint a vállalkozásoknak többletköltségeket jelent majd az adózás rendjéről szóló törvény módosítása, míg a kormánypárti felszólalók egyszerűsítésről és tehercsökkenésről beszéltek a javaslat általános vitájában.
A kormány célja a benyújtott törvényjavaslattal, hogy az adóigazgatási eljárást egyszerűsítse, korszerűsítse - mondta Soós Győző szocialista képviselő. Vezérszónoki felszólalásában úgy fogalmazott: ez az a törvény, amelyik viszonylag kis nyilvánosságot kap, hiszen szakmai törvény, ennek ellenére nincs az országban olyan állampolgár vagy olyan gazdálkodó szervezet, akit közvetlenül ne érintene.
Kiemelte, hogy még nem volt arra példa, hogy ilyen korán elkezdték az adózás rendjéről szóló törvény módosítását. Ennek oka - tette hozzá -, hogy a kormány Száz lépés programja azt is tartalmazza azokat a bonyolult bürokratikus eljárásokat, melyekkel "az állampolgárokat és a vállalkozásokat terheljük, próbáljuk meg mérsékelni a terheket".
A törvény eltérő hatályba lépési időpontokat - összesen ötöt - fogalmaz meg. Ezeket az indokolja, hogy biztosítani kell a technikai feltételeket a törvény hatályba lépéséhez és megfelelő végrehajtásához - tette hozzá. Különösen az adóalanyoknak kell felkészülniük, hiszen lehetséges, hogy bizonyos esetekben többletterhet jelenthet számukra a törvényjavaslat.
Soós Győző közölte, hogy ha az egyéni adó- és járulékrendszer valóban látható lesz mindenki számára, akkor egyértelművé válik, hogy ki és hogyan viseli a közterheket. Elmondta azt is: 2007-től mindenki választhat, hogy továbbra is önadózó lesz, vagy pedig az adóhatóságnak adatokat szolgáltatva készítteti el az adóbevallását.
Lenártek András (Fidesz) felszólalásában kiemelte: minden adóügyi változtatásnak ki kell állnia az átláthatóság kritériumát. Nem lehet átláthatónak nevezni a hatástanulmányok nélkül elkészült módosítócsomagot. Problémaként említette, hogy a javaslat szerint 2007-től az adózóktól nem a saját munkáltatójuk vonja majd le az adót, hanem egy külső szervezet, az adóhatóság.
Precíz nyilvántartási rendszerre van szükség
Bőhm András (SZDSZ), miközben támogatásáról biztosította a törvényjavaslatot, kijelentette: a kormány Száz lépés programja arra irányul, hogy az állampolgárok életét egyszerűbbé és olcsóbbá tegye. Biztossá kell tenni azt, hogy a tervezett bevételek valóban befolyjanak, ennek érdekében lépéseket kell tenni az adóelkerülés kiszűrésére. Egy világos, precíz nyilvántartási rendszerről kell gondoskodni - tette hozzá.
Herényi Károly (MDF) azt mondta: a törvényjavaslat a feketefoglalkoztatás és az adókötelezettségek elkerülésének megnehezítésére, a tb-járulékfizetési fegyelem javítására törekszik. Ezek a célkitűzések általában véve támogathatók. Szerinte a törvényjavaslat jelentős mértékben növeli a bürokráciát mind az adóalanynál, mind az APEH-nál. A javaslat szándékaival egyet lehet érteni, de számos módosítójavaslat elfogadása szükséges ahhoz, hogy ezt a törvényjavaslatot az MDF támogatni tudja.
Ugrás vissza Ugrás vissza...