Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Politikai vitanapot tartottak a kormány első évéről

Cikk:

Ellenzéki felszólalók élesen bírálták a kormányt, mondván: káoszt teremtett az egészségügyben és az oktatásban, míg a kormánypártiak szerint több területen is vannak eredmények. Minderről a kormány első évéről rendezett parlamenti politikai vitanapon volt szó.

Nincsen erős Magyarország erőfeszítés nélkül, az erőfeszítéshez pedig olyan kormány kell, amelyik mer cselekedni - mondta Gyurcsány Ferenc a kormány első évét értékelő, az MSZP által kezdeményezett parlamenti vitanapon.

Úgy fogalmazott: el lehet dönteni, hogy a reformokat az ellenzékkel közösen csinálják-e. A legkönnyebb ez lenne, de megy nélküle is, ugyan kicsit lassabban, kicsit drágábban és több vitával - tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc közölte: ha egy erős országot akarunk, amelynek nem kell tartania a szomszédos, többségében gyorsabban növekvő országoktól, egyensúlyt kell teremteni. Hozzátette: az elmúlt egy-két évben nagyon sok politikai természetű, buta, sőt hazug vitát folytattunk le arról, hova lett a pénz, miért kell kiigazítás.

A miniszterelnök elmondta: a reformok arról szólnak, átalakítjuk-e azokat a rendszereket, amelyek mára nem azt szolgálják, hogy Magyarország erős és versenyképes legyen.

Kóka János: sikerült helyreállítani az egyensúlyt

A kormánynak az elmúlt egy évben sikerült helyreállítania a gazdasági stabilitást és a költségvetési egyensúlyt - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

"2006-ban Magyarország érdeke mindenekelőtt azt kívánta, hogy hozzuk egyensúlyba a költségvetést, és mondjuk ki egy évvel a kormányzás megkezdése után, hogy ezt az ambiciózus célt sikerült teljesíteni (...) A gazdasági stabilitás visszaszerzése, amely a kormányzati ciklus első évének legfontosabb felelőssége és feladata volt, jól sikerült" - mondta Kóka János.

A miniszter ugyanakkor elismerte: a költségvetési egyensúly megbillenéséért elsősorban az előző négy év kormányzását terheli felelősség, amely megpróbálta betartani választási ígéreteit, a gazdasági növekedés adta keretek szétfeszítésének árán is.

Veres János: 4 százalékos lesz a gazdasági növekedés

Az államháztartási hiány csökkentésének és az uniós pénzeknek köszönhetően a kormányzati ciklus végére ismét 4 százalékos gazdasági növekedés alakul ki Magyarországon - közölte a pénzügyminiszter. Veres János szerint három év alatt 1100 milliárd forint jut a vállakozások fejlesztésére, pusztán az államháztartási hiány csökkentése folytán.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság, az IMF és az OECD is alapvetően pozitív véleményt formált a magyar gazdaság elmúlt egy évéről. Az Európai Bizottság illetékes biztosa szerint Magyarország a nehéz, de szükséges szerkezeti reformok útján jár, konszolidálja az államháztartást, és jelentős hiánycsökkentést hajt végre.

Horváth Ágnes: nagy kitartás kell a szemléletváltáshoz

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter elmondta: a magyarok többet betegeskednek, és 6 évvel kevesebbet élének, mint egy uniós átlagpolgár. Az európai színvonalú egészségügyi ellátórendszer kialakításának része például az átlátható várólisták létrehozása és a hálapénz eltüntetése, továbbá, hogy a beteg jól tájékozott vásárlóként jelenjen meg a kórházakban.

A miniszter az elmúlt év eredményei között említette, hogy elindult a jogosultságok, illetve az ellenőrizetlen jogviszonyok áttekintése, és fele részüket már sikerült tisztázni, továbbá 31 patika nyílt az országban, és 1500 gyógyszer lett olcsóbb.

Horváth Ágnes szerint nagy kitartás kell az egészségügyi szemléletváltás végigviteléhez.

Varga Mihály: reformok helyett reform-kapkodás

Ötórás szavazás lesz hétfőn

Mintegy ötórás szavazás várható az Országgyűlés hétfői ülésnapján, amelynek kezdetén az utolsó megszálló katona távozásáról is megemlékeznek a képviselők. Ezt Szili Katalin házelnök közölte a házbizottság ülését követően.

A Ház jövő heti kétnapos, hétfői és keddi ülésén összesen 53 napirendet tárgyalnak honatyák. Mint hozzátette, a hétfői ülésnapon rendkívül hosszú, mintegy ötórás szavazás várható a határozathozatalok során.

Szili Katalin kitért arra is, hogy a jövő héten kezdődő és június 25-én záródó rendkívüli nyári ülésszakon az Országgyűlés megkezdi a pénzmosás elleni törvény általános vitáját.

Végezetül a házelnök szólt arról is, hogy a parlament őszi ülésszaka várhatóan szeptember 10-én kezdődik.

Reformok helyett reform-kapkodást, tényleges intézkedések helyett mellébeszélést és egy következmények nélküli kormányzást tapasztalunk - jellemezte az elmúlt egy évet Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

Úgy látja: a miniszterelnök a vitanapon elmondott beszédében megint az ellenzékkel foglalkozott, pedig ha annyit foglalkozna az ország helyzetével is, mint velük, akkor "Magyarország talán nem tartana itt".

Varga Mihály szerint a "reform-kapkodás miatt senki nincs biztonságban".

Az ellenzéki képviselő a hibákat sorolva azt kérdezte a pénzügyminisztertől: megfordult-e a fejében, hogy felelősség terheli azért, mert a 2005 decemberében benyújtott első konvergenciaprogrammal lejáratták az országot.

Hargitai János: az ország ellenében nem lehet reformokat csinálni

Nincs reformláz, a kormány ideológiát gyárt, hogy a nagy rendszerekből pénzt vegyen ki - jelentette ki Hargitai János (KDNP). "Pénzbehajtás zajlik, költségvetési egyensúly megteremtése zajlik, és ezért nyilvánvalóan ott keresik a pénzt, ahol van. Az állampolgárok zsebében, amikor adót emelnek, illetve az állami nagy rendszerekből próbálnak pénzt kimenteni" - fogalmazott.

Mint mondta, az ország ellenében nem lehet reformokat végrehajtani, az emberek átlátják, hogy "önök már sokszor csapták be ezt a nemzetet, most is ezt teszik".

Az önkormányzatokról szólva arról beszélt, hogy a kormány vidéki boldogságot, kistelepülési jólétet hirdet, de valójában elveszi a kisfalvak önkormányzati jogait, és mindezt pénzügyi kényszerrel teszi.

Herényi Károly: a kullogás éve volt az elmúlt egy év

Az MDF szerint az elmúlt év "a kullogás éve" volt - jelentette ki Herényi Károly, a párt frakcióvezetője.

Az elmúlt év nagyon nagy megpróbáltatás volt az országnak, és különösen nagy megpróbáltatás volt a középosztálynak, amely az elmúlt hat év hibás politikai lépéseinek minden következményét viselte - mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: az MSZP a választási programjából nem sokat épített be a kormányprogramba.

Az MDF-es politikus azt mondta: hat éven keresztül többet költött az ország, mint amennyi a bevétele volt, és a kormányoldal minden rossz költségvetési törvényjavaslatot megszavazott, holott tudta, hogy a bennük leírtak nem tarthatók.

A frakcióvezető hiányolta ennek a hibának beismerését, az őszinteséget. Megjegyezte: nem az ellenzék juttatta ide az országot, mivel öt éve érdemi beleszólása nincs a folyamatokba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...