Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vízi gyermekjátékokat ellenőriztek a fogyasztóvédők

Létrehozva: 2005. augusztus 12.
Módosítás: 2005. augusztus 18.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Minden évben ellenőrzi a gyerekek számára készített és forgalmazott vízi játékokat a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség. Idén a felfújható termékek biztonságának ellenőrzésére koncentráltak a felügyelőség munkatársai, tizenegy termékből kilencet betiltottak, mivel veszélyesnek bizonyult.
Júniusban tíz, gyermekek által használható vízi játék és egy gyermeknyugágy biztonságát vizsgálták meg a Pest, a Vas megyei és a Fővárosi Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek, valamint a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai.
A hazai piacon az áruházláncok és a játékboltok árusítanak vízi játékokat, a nagy forgalmazók általában Kínából importálják a játékot. A játékok műanyagból készülnek, nagy szín- és méretválasztékban kaphatók, a 119 Ft-os úszógumitól a 7990 Ft-os nagy méretű matracig sokféle termék közül lehet válogatni. A vízi játékok mellett megjelentek a gyermekek számára készített felfújható műanyag "bútorok" is, amelyeket kertben vagy kempingben javasolnak használni, vízben nem.
A játékon és a csomagoláson is figyelmeztetni kell a veszélyre
A legveszélyesebb vízi játékok azok, amelyekbe bele lehet ülni, vagy amelyekre rá lehet feküdni, ezeknél a játékoknál a levegő hirtelen eltávozása okozhat súlyos veszélyhelyzetet, amikor a gyerek pánikba eshet, elmerülhet a vízben és megfulladhat. A vízi játékokat mindig szülői felügyelet mellett és sekély vízben szabad használni. Erről nem elegendő a csomagoláson magyar nyelven figyelmeztetni a vevőket, hanem a játékon is el kell helyezni a "Figyelem! Csak felügyelet mellett és sekély vízben használható" figyelmeztető feliratot. A feliratot a játékokon letörölhetetlenül és szembeötlően kell megjeleníteni. Ennek formáját a vonatkozó szabvány szigorúan meghatározza. A szövegnek a játékok felületével ellentétes színárnyalatúnak, a betűknek pedig legalább 3 mm magasnak kell lenniük.
Hiányzik a magyar nyelvű tájékoztatás
A csomagoláson lévő rajz, illetve fotó nem sugallhatja azt, hogy a gyerek biztonságban van, ha egyedül hagyják játszani a vízben. További lényeges előírás, hogy a szelepzáró dugó tartósan rögzített és benyomható kivitelű legyen, ezzel megakadályozva a véletlenszerű kihúzódást. A dugó kihúzódásakor a levegő hirtelen kiáramlása ellen visszacsapószeleppel védekeznek a gyártók. A vízi játékok biztonságának ellenőrzése során így leginkább a feliratokra, a tájékoztatásra figyeltek a fogyasztóvédők. A leggyakrabban a magyar nyelvű figyelmeztető feliratok feltüntetésével kapcsolatosan találtak hibát. Tizenegy termékből hat esetben fordult elő, hogy a játékon nem szerepelt a kockázatra felhívó magyar nyelvű figyelmeztetés, két játéknál pedig hiányos volt a figyelmeztető felirat. Jellemző volt a vizsgált vízi játékokra, hogy 16 nyelven szerepelt rajtuk a figyelmeztetés, de magyar nyelven nem.
A gyártó meghatalmazott képviselőjének/importőrének neve és címe 7 játék csomagolásán nem volt feltüntetve. Négy játéknál hiányzott vagy helytelen volt a magyar nyelvű megnevezés. Például az angol "inflatable kids lounger" (felfújható gyermeknyugágy) megnevezés "felfújható gyermek na" elnevezésként szerepelt. Szintén hiányzott vagy helytelen volt négy játék esetében a magyar nyelvű használati-kezelési útmutató. A származási helyet, amely minden játéknál Kína, két esetben csak angol nyelven adták meg.
Ugrás vissza Ugrás vissza...