Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szlovákia is kész tárgyalni Bős-Nagymarosról

Cikk:

Szlovákia kész tárgyalni Magyarországgal a Bős-Nagymarosi vízlépcső ügyében, és üdvözli a magyar fél ilyen irányú törekvéseit – közölte szerdán Boris Gandel szlovák külügyi szóvivő, miután Szabó Marcel, a vízlépcsőért felelős magyar miniszteri biztos bejelentette: a magyar kormány megújítja a tárgyalásokat a vízlépcső jelenleg is életben levő, 1977-es szerződésével kapcsolatban.

Megújítja a tárgyalásokat a magyar kormány a dunai vízlépcső jelenleg életben lévő szerződésének felülvizsgálatára és egy új szerződés megalkotására – közölte Szabó Marcel, a vízlépcsőért felelős miniszteri biztos. Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a miniszterelnöki határozat, amely felhatalmazza a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztost a Magyarország és Szlovákia között a dunai vízlépcsőre vonatkozó, a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletével összhangban álló szerződés létrehozásával kapcsolatos tárgyalások levezetésére.

Lényegében a jelenleg is életben lévő 1977-es szerződést felváltó, vagy kiegészítő új szerződés elkészítése a cél, amely részletesen és mindkét fél számára megfelelően szabályozza a Duna és a vízlépcső természetbarát és környezetbarát kezelését. Idén 20 éve, 1992-ben az akkor még létező Csehszlovákia elterelte a Duna vízének 83 százalékát egyoldalúan csehszlovák területre és lényegében ez a helyzet azóta is fennáll, mert az 1997-ben született Hágai Nemzetközi bírósági ítélet rendelkezéseit a mai napig nem sikerült még átültetni a valóságba – idézte fel a miniszteri biztos. Itt lenne az idő, hogy ezt a fájdalmas sebet végre a két ország begyógyítsa - fogalmazott Szabó Marcel, aki hangsúlyozta: a bírósági ítélet értelmében a két országnak közös kötelezettsége a szerződés felülvizsgálata, ez azonban az elmúlt évek szakértői egyeztetései után sem történt meg.

Szlovákia is bízik a megegyezésben

Szlovákia kész tárgyalni Magyarországgal a Bős-Nagymarosi vízlépcső ügyében, és üdvözli a magyar fél ilyen irányú törekvéseit - adta hírül a SITA szlovák hírügynökség a szlovák külügyi tárca közlésére hivatkozva szerdán. Szlovákia üdvözli Magyarország azon kezdeményezését, amellyel fel kívánja újítani a hágai nemzetközi bíróság 1997-es döntésének alkalmazásáról szóló tárgyalásokat - jelentette ki Boris Gandel. A szlovák külügyi tárca szóvivője rámutatott: a két fél már a múltban megegyezett arról, hogy a döntés alkalmazásáról nemzetközi szerződést kötnek. A külügyi tárca reményét fejezte ki annak irányában, hogy már a közeljövőben sikerül megegyezésre jutnia a magyar féllel a csaknem 15 éve hozott döntés végrehajtásáról.

Ugrás vissza Ugrás vissza...