Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kivizsgálták az Afganisztánban szolgált katona panaszát

Létrehozva: 2005. március 2.
Módosítás: 2005. március 2.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Honvédelmi Minisztérium vizsgálata szerint nem helytállóak az afganisztáni katonai misszióról megfogalmazott panaszok. Egy magyar katona a honvédség fórumába írt nyílt levelet a miniszternek.
A magyar katonák a harcszíntér kockázatának megfelelő felkészültséggel és felszereltséggel indultak útnak Afganisztánba, így a honvédelmi miniszternek az interneten keresztül írt nyílt levélben sugalltak nem állják meg a helyüket - mondta Braun László mérnök vezérőrnagy Szolnokon, a Bercsényi László Felderítő Zászlóaljnál kedden tartott tájékoztatón. A vizsgálat részletes megállapításait szerdán a parlament honvédelmi bizottsága előtt ismertetik, majd csütörtökig a tárcavezetőnek is beszámolnak annak megállapításairól.
Értékelik a missziót
A vezérkari főnök első helyettese szólt arról is, hogy minden katonai missziót követően összegzik a tapasztalatokat, meghatározzák, hogy az újdonságokat miként lehet a felkészítés során hasznosítani. Hozzáfűzte: ezúttal is ez történik, kiegészítve a vizsgálat eredményével.
Újságíró kérdésére válaszolva elmondta: A vizsgálat során konkrét kérdésekre konkrét válaszokat adnak. Egy konkrét kérdés például az, hogy áramátalakítót miért küldtek ki Afganisztánba, amikor arra ott semmi szükség nem volt. Utánanéztek, és egyértelműen kiderült, a berendezés azért kellett, mert a kanadaiak csak 110 voltos áramot tudtak biztosítani, a mi eszközeink pedig 220 volttal működtek.
A levélíró is kiállt az újságírók elé
A tájékoztatón jelen volt a magyar könnyű századot vezető Sánta Gábor százados is, aki újságíró kérdésére úgy fogalmazott, minden esetben a "tőlük telhető legnagyobb biztonságban voltak", azt pedig, hogy egy műveleti terület milyen veszélyekkel jár, nem lehet befolyásolni.
Sánta Gábor a honvédelmi miniszternek címzett címzett levelében többek közt ezt írta: "A katonák feje jelenleg is veszélyben van. Most jelenthetem Önnek, hogy ha valaki Nagy Richárd sorsára jut, meg se próbálják azt mondani a temetésén, hogy önszántából vállalta a missziót. Inkább nevezzék majd meg azon személyeket, akik nem tették lehetővé számára a maximális túlélést."
A százados levelében kijelentette: "Fiatal tisztekként egyre többen érkezünk el katonai hivatásunk egy jelentős állomásához. Vagy beállunk a karrieristák sorába, és hallgatunk a seregben uralkodó szégyenletes állapotokról, ami egyébként nemcsak a misszióknál van így, olvassa csak el a tárca internetes fórumát, vagy azt mondom, hogy továbbra is szeretnék reggel belenézni a tükörbe, és nem veszek részt egy szégyenletes folyamatban."
Bemutató a misszió tevékenységéről
A médiának szervezett programban tájékoztató hangzott el a könnyű gyalog század afganisztáni tevékenységéről, bemutatták a misszióban használt fegyvereket és a katonák védelmét szolgáló technikai eszközöket. Az újságírók megtekinthették a terepjáróra szerelt drótvágó eszközt és géppuskaállványt, valamint megismerkedhettek a katonai feladatok egyikével, a járőrözéssel.
Ugrás vissza Ugrás vissza...