Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nem eseti bizottság vizsgálja a külföldi csapatok mozgását

Létrehozva: 2003. március 4.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A Honvédelmi bizottság elnöke bejelentette, hogy nem támogatják egy külön bizottság létrehozását a külföldi csapatok magyarországi mozgásának ellenőrzésére. A vizsgálatot a Honvédelmi Bizottság folytatja le, jövő héten már meghallgatásokat is terveznek.
Az Országgyűlés Honvédelmi bizottságának elnöke nem támogatja, hogy eseti bizottságot hozzanak létre a külföldi fegyveres erők magyarországi mozgásának ellenőrzésére. Keleti György keddi sajtótájékoztatóján elmondta: külön bizottság felállítása akkor indokolt, ha olyan speciális vizsgálatra van szükség, amely több minisztérium területét vagy az államigazgatás különböző területeit érinti.
Simicskó István , a bizottság fideszes tagja arra tett javaslatot, hogy az eseti bizottság vizsgálja meg, a kormány a jelenleg érvényes országgyűlési határozatok szerint engedélyezi-e idegen fegyveres erők Magyarországon való áthaladását, a kormány vizsgálja-e a szállítmányok és repülőeszközök célállomásait, valamint a kormány engedélyezett-e olyan áthaladást, melyhez nem volt országgyűlési felhatalmazása.
Keleti György szerint, ha létre is jönne egy új bizottság, másfél-két hónapot is várni kellene a munkájuk elkezdésére. Simicskó István azt a javaslatot nem fogadta el, hogy az általa vezetett Ellenőrzési albizottság vizsgálódjon, így jövő héten a Honvédelmi bizottság kezdi meg külföldi csapatok magyarországi mozgásának ellenőrzését. Terveik szerint a Honvédelmi Minisztérium, a Külügyminisztérium, a határőrség, a honvédség repülésirányítással és légtérellenőrzéssel foglalkozó szakembereit hallgatják meg.
Három engedély
Jelenleg három olyan parlamenti határozat van, mely a magyar légtérben, vasúton és közutakon idegen országok hadseregeinek, eszközeinek mozgását hagyja jóvá. A délszláv válsággal kapcsolatos engedélyeket 1999-ben, az afganisztáni hadműveletek kapcsolatos csapatmozgásokat 2001-ben hagyták jóvá. Két héttel ezelőtt pedig a Törökországba történő szállításokat is engedélyezték.
Ugrás vissza Ugrás vissza...